Art

CULTURA

Pau Baena, artista multidisciplinari

El pintor, nascut a Còrdova, va arribar a Girona amb nou anys i es va formar amb el mestre Domènec Fita

L’artista multidisciplinari gironí Pau Baena (Còrdova, 1961) va morir d’ELA fa uns dies als 62 anys. Va arribar amb només nou anys a Girona. Es va formar amb Domènec Fita i va estudiar a la Reial Acadèmia de Belles Arts de Sant Jordi, a Barcelona. Després va obtenir una beca de la Generalitat per anar a Roma i Milà per realitzar un projecte relacionat amb el futurisme. Paral·lelament es va formar en disseny industrial i gràfic.

A Girona li va tocar viure l’efervescència creativa i política dels vuitanta. La pintura era el seu principal camp d’expressió però no l’únic. Va tirar endavant projectes com l’Escriptura dels dies: L’any 2000 va presentar al Museu d’Art de Girona, que dirigia Glòria Bosch, el resultat d’un diàleg visual i literari (Rilke) amb diferents interns del centre carceller per tractar sobre la salut mental. L’objectiu el va resumir el mateix Baena: “És una tímida forma d’apropar dos mons terriblement incomunicats.”

Baena, llicenciat en belles arts a la Universitat de Barcelona, va mirar de dissoldre les fronteres entre disciplines recordava sovint una lliçó del mestre Fita, recollida per Eudald Camps: “Cal deixar que els objectes et diguin què has de fer.” L’artista va ser un dels signants del 2013 que qüestionaven la compra de l’Ajuntament de Girona del fons d’art del crític portbouenc Rafael Santos Torrella per prop de quatre milions d’euros.

Eva Vàzquez, periodista i crítica d’art d’aquest diari, assenyala que Baena tenia una pintura molt arrelada en la lectura atenta i el coneixement profund dels clàssics. “Va assimilar-ne la tècnica sense fer-ne mai, però, una exhibició de virtuosisme. Al contrari, la posava al servei del món contemporani, amb mirada crítica i al mateix temps delicada”, hi afegeix.

Una de les darreres exposicions a Girona la va fer el 2015 a la Fundació Valvi, juntament amb l’artista Carles Torrent Pagès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid