Música

Un concert a Girona recorda Joan Lamote de Grignon en el seu 150è aniversari

Tindrà lloc aquest dissabte a l’Auditori de la Mercè, amb entrada gratuïta, i anirà a càrrec de la soprano Olga Miracle i la pianista Maria-Neus Devesa

L’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC) i la família de Joan Lamote de Grignon (1872-1949) han organitzat un concert de lied, a càrrec la soprano Olga Miracle i la pianista Maria-Neus Devesa, per commemorar el 150è aniversari d’aquest pianista, compositor i director d’orquestra barceloní, que tindrà lloc aquest dissabte, 2 de desembre, a l’Auditori de la Mercè de Girona, a les 6 de la tarda, amb entrada gratuïta. Per l’aforament limitat de la sala és indispensable reservar la invitació . En el concert es lliurarà un opuscle-programa amb les lletres de les cançons i fotografies històriques de Joan Lamote de Grignon i el seu fill Ricard (1899-1962), de qui l’any vinent també es commemorarà el 125è aniversari del seu naixement, i la previsió és que durant el 2024 continuïn els actes per reivindicar el llegat de tots dos músics. Un dels néts de Ricard, David Craven-Bartle Lamote de Grignon, està recuperant l’obra del seu besavi i el seu avi, actualitzant partitures i impulsant altres iniciatives com aquest concert a Girona.

En el concert de dissabte s’interpretaran les Violetes, 12 cançons de primavera (1904), obra de referència de Joan Lamote de Grignon. A més, s’està preparant l’edició revisada i actualitzada d’aquesta obra, que es publicarà properament. Segons els seus promotors, “el concert vol posar en valor el lied català, un tipus de música que ens permet conèixer els poemes dels grans escriptors catalans, acompanyats de la música dels nostres compositors de prestigi”.

Joan Lamote de Grignon, igual com el seu coetani i amic Pau Casals o com Anselm Clavé, van dedicar la seva vida a fomentar l’accés de les classes populars a la gran música i a fer-la arribar a tots els racons. Si Clavé ho va fer amb el cant coral, tant Lamote com Casals ho van fer amb la música simfònica, i als dos els unia una estreta relació d’amistat i respecte. Joan Lamote de Grignon va impulsar els concerts simfònics populars des de l’any 1929 fins al final de la guerra, una iniciativa que va gaudir de molt d’èxit.

Vinculats a Girona

Joan Lamote de Grignon va contraure matrimoni amb Florentina Ribas i Mallol, nascuda a Girona, i Ricard Lamote de Grignon es va casar anys després, el 1925, amb Montserrat Coll i Oriol, de família originària d’El Mallol, a la Vall d’en Bas. Per tant, els llaços familiars dels mestres Lamote amb Girona eren estrets i van influir en el nomenament de Ricard Lamote de Grignon com a director de l’Orquestra Simfònica de Girona (1932-1936).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

crónica

Oques Grasses en salsa dolça

GIRONA

El manifest d’Agitart centra el Dia Internacional de la Dansa

girona
cultura

L’alt i constant mestratge de Mercè Vidal

Paola Cortellesi
Cineasta i actriu

“Els italians portem el neorealisme a l’ADN”

Barcelona
cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona