Còmic

Cultura

Isabel Bas, dibuixant, il·lustradora i guionista de la revista d’humor gràfic ‘TBO’

Guanyadora del Premi d’Honor de l’Associació d’Autores de Còmics (2015)

La dibuixant Isabel Bas Amat (Barcelona, 1931) va morir el cap de setmana, a l’edat de 92 anys, segons ha informat l’Ajuntament de Cornellà de Llobregat.

Era una gran esportista. De jove practicava l’alpinisme i el tennis de taula. Precisament d’aquest últim esport va ser campiona de Catalunya en la modalitat individual (1954) i subcampiona en la modalitat per equips (1955). Però la seva gran passió era la il·lustració. Abans de complir la majoria d’edat ja va començar a dibuixar historietes adreçades al públic femení infantil a l’editorial Favencia amb la col·lecció de contes de fades Margarita i a l’editorial Toray amb Cuentos de la abuelita. Més endavant, per aquesta mateixa editorial, també va dibuixar la sèrie d’aventures de Matildita, el terror del barrio, una de les primeres nenes “terribles” de les historietes publicades al país. El 1958 es va casar i durant una temporada va deixar la professió. L’any 1965, després de tenir quatre fills, va incorporar-se de nou a la feina. Va entrar a l’editorial Bruguera i es va fer càrrec de dibuixar les pàgines d’entreteniments i algunes historietes del Tio Vivo, Din Dan i El Capitán Trueno. Un any més tard, va crear la sèrie Els yeyés per a la nova revista L’infantil/Tretzevents. Aquesta, juntament amb Cavall Fort, eren les primeres publicacions en català modernes i de qualitat per a nens i nenes. Altres historietes en les quals va participar són El abuelo Don Cosme de la revista Lecturas i Pitusín y sus amigos, de l’editorial Olivé y Hontoria.

El seu gran èxit va arribar el 1967. En una època molt més masclista que l’actual, Bas va aconseguir obrir-se camí fins a convertir-se en una de les poques dones que van arribar a treballar per la famosa revista TBO. Va dibuixar l’optimista sèrie d’humor blanc, amable i innocent Ana-Emilia y su familia a més d’encarregar-se d’altres seccions. Aquesta col·laboració va durar fins al 1972. Després d’aquesta etapa, per motius familiars, se’n va anar a viure a Cuenca, però, tot i això, va continuar treballant com a il·lustradora de llibres infantils per diferents editorials.

El 2015 va rebre el Premi d’Honor de l’Associació d’Autores de Còmics i aquest passat mes de novembre va ser reconeguda amb el premi Ivà 2023 com a la millor autora de còmics professional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid