Llibres

novetat editorial

Toews, l’art d’explicar la tragèdia amb un somriure

Miriam Toews (Canadà, 1964) va néixer a Steinbach, un petit poble mennonita del Canadà. Els mennonites són una branca pacifista i trinitària del moviment cristià anabaptista. Aquest jou religiós que va poder deixar enrere i el suïcidi del seu pare i d’una germana han marcat l’autora i, d’alguna manera, el contingut de les vuit novel·les que ha escrit, com ara Les tristes recances, Elles parlen i Una bondat complicada.

Toews ha guanyat tot de premis, com ara, i en dues ocasions, el Rogers Writers’ Trust Fiction Prize, un dels més importants del Canadà, el Governor General’s Award for Fiction i el Margaret Laurence Award. A més, Les tristes recances i Elles parlen han estat adaptades al cinema.

Tres generacions

Ara ens arriba Que no s’apagui la flama, publicada per Les Hores (amb traducció catalana d’Octavi Gil) i Sexto Piso (amb traducció castellana de Julia Osuna). “És la història de tres generacions de dones. Una actriu d’uns quaranta anys, mare soltera. La seva filla, de nou anys, que és qui dona el punt de vista de l’obra. I l’àvia de la nena i mare de l’actriu. Les tres viuen a Toronto. La nena ha estat expulsada de l’escola per una baralla i encarreguen a l’àvia que es faci càrrec de la seva educació. El context del llibre és una carta a un pare absent”, explica com a resum Miriam Toews per videoconferència.

La Swiv s’ha pres el consell de l’àvia massa literalment i ara està expulsada de l’escola. La mare està embarassada i no ha deixat de treballar, així que l’àvia serà l’encarregada de la formació de la Swiv i ho farà d’una manera molt particular. Per exemple, la Swiv aprèn matemàtiques amb un trencaclosques amish o com es cava una tomba a l’hivern. Amb l’àvia emprenen un nou projecte vital, amb què es proposen explicar les seves vides escrivint cartes que mai enviaran. Els mètodes de l’àvia potser són poc ortodoxos, però s’ha enfrontat al pitjor de la vida amb un esperit rebel i independent, i això és el que espera transmetre a la seva neta. El seu temps s’està acabant. La salut li falla, el nou nadó està a punt d’arribar i no té clar si es podrà il·luminar gaire temps més amb la flama de la Swiv.

Una de les diverses virtuts de Toews és que tot i el dramatisme de molts dels temes sobre els quals escriu sap mostrar històries amb un fons tràgic a través d’una literatura tendra i amable, commovedora i amb força sentit de l’humor, com en aquesta obra narrada des del punt de vista d’una nena. “El desafiament més important era aconseguir la veu d’una nena de nou anys i en les circumstàncies en què viu, amb una combinació de fortalesa i vulnerabilitat.”

Sobre aquesta combinació de drama i humor suau, els crítics en destaquen la capacitat de fer que la tristesa més insuportable sigui temperada pel somriure i es torni assumible. Toews ha estat comparada amb altres escriptores canadenques de renom, com ara Alice Munro i Margaret Atwood.

Una carta d’amor

“Que no s’apagui la flama és una carta d’amor a les mares i les àvies, i a totes les dones que encara lluiten, de manera dolorosa i feroç, per una manera de viure independent, amb les seves pròpies normes”, afirma Toews. L’àvia protagonista afirma que “viure amb alegria és un acte de resistència”, perquè és “una obra reivindicativa tot i que menys filosòfica que altres” de Toews.

“L’obra la vaig escriure per explicar-me, amb mentalitat de nena, el que va passar amb el meu pare i després amb la meva germana, que es van suïcidar, i en com ho podria explicar a les meves filles i, fins i tot, als quatre nets que ja tinc, perquè segur que algun dia es faran preguntes sobre la seva família”, comenta l’autora.

“És un tema difícil d’entendre per tothom, però encara més pels més petits. Amb tot, és una novel·la per a adults i amb un fons universal. I és que la mort és un tema cada cop menys tabú”, conclou.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid