Còmic

Mirador

Moure’s sense perdre’s per l’univers Marvel

La darrera vegada que el creador de l’univers Marvel, Stan Lee, va visitar Barcelona, en el Saló del Còmic de 1998, va anunciar el desembarcament de Marvel a Hollywood i va declarar: “Perquè un còmic doni diners cal fer-ne una pel·lícula.” I els Estudis Marvel van posar fil a l’agulla creant l’anomenat Univers Cinematogràfic Marvel, que també inclou sèries i films per alimentar les plataformes i ha donat peu a una prolífica producció que ha deixat enrere, per la seva factura tècnica, les experiències anteriors al segle XXI. Aquest fenomen ha creat un públic ampli que, a més dels seguidors de sempre de Marvel, inclou una jove generació que no ha conegut Spiderman, Ironman, Thor, El Capità Amèrica i La Masa a les vinyetes, sinó directament a les pantalles.

Aquest corrent ha creat una gran complexitat de seguiment per part de l’espectador, que per si no fos prou se l’ha introduït en el concepte de metavers, en el qual es pot trobar rèpliques dels mateixos personatges però amb característiques diferents. En definitiva, tot plegat molt difícil de relacionar pel públic, tot i que la intenció és aconseguir un espai de ficció interrelacionat. Per trobar les claus de tot plegat cal una bona guia si vols tenir clar tot l’entrellat. I això és el que ofereix Pep Prieto, que amb els dibuixos dÀlex Santaló ha publicat el llibre Tot Marvel (Columna), en què, d’una manera planera però molt completa, es fa un repàs a totes les adaptacions fílmiques dels herois Marvel.

Tot i l’existència de força enciclopèdies de superherois al mercat, aquesta publicació és inèdita segons Pep Prieto: “En català mai no s’havia publicat una guia com aquesta.” Tot Marvel s’estructura en dobles planes per personatges que en alguns casos es repeteixen, perquè molts dels herois tornen a reformular-se en noves adaptacions. Una part important de l’obra són els dibuixos d’Àlex Santaló, que ha fet una adaptació dels personatges al seu estil, el que fa que l’obra tingui un valor afegit. A més d’oferir una guia, Prieto també fa un assaig que permet de comprendre millor la lògica fantàstica de l’univers dels superherois en general.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid