Arts escèniques

TEATRE

L’Antic Teatre tem un endarreriment en l’expropiació per la futura Casa de Cultura

L’Antic Teatre, que va obrir el 2003 després duna austera transformació de l’antic local del Círculo Barcelonés San José, demana que augmenti la velocitat de l’expropiació del local. Des que el 2005 va rebre la primera ordre de tancament del local per la falta de llicència (els la van concedir el 2010), han estat batallant amb l’administració, la burocràcia i els propietaris per sobreviure i donar espai artístic a veïnat i companyies emergents. Des de l’Icub es refermen amb la voluntat d’expropiar, com ja es va acordar majoritàriament l’abril passat, abans del canvi de govern. L’exregidora d’Urbanisme Itziar González i impulsora de moviments de Cultura de Base a Barcelona (en què l’Antic Teatre participa) va lamentar que ahir el regidor Xavier Marcé no hagués volgut aclarir la posició del govern socialista en la trobada amb la premsa i va advertir que havia “ofès” la ciutadania en no assistir a la trobada.

En el vintè aniversari de l’equipament, la llavors alcaldessa, Ada Colau, va certificar que l’Ajuntament compraria o expropiaria el teatre. A l’abril, amb el vot majoritari municipal es va acordar l’expropiació del teatre i els baixos per habilitar-hi una residència per a artistes en el nou projecte, segons va explicar ahir Daniel Granados abans de l’acte de l’Antic.

El 20 de desembre passat, la Generalitat va aprovar la modificació del projecte urbanístic, de manera que ja es poden iniciar els tràmits de l’expropiació. Ahir, l’Antic va fer una nova demostració de força i empatia cultural omplint el pati de còmplices per dur a terme aquesta demanda cultural de la ciutat i també social del barri. El regidor de Cultura, Xavier Marcé, va respondre ahir al matí en la comissió de Drets Socials, Cultura i Esports que no ha variat en res el pla d’expropiació de l’equipament privat perquè sigui públic. De fet, ja ho va confirmar amb una entrevista fa unes setmanes a aquest diari.

Ara, estan en espera de la publicació del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) i les possibles al·legacions corresponents per desencallar l’expropiació. La regidoria confirma l’interès “que té el projecte, que és singular”: “Té una especificitat teatral i un compromís amb el teatre que justifica que s’adeqüi a un espai públic.” També confirma que és assumible el cost (que ronda per sobre del milió d’euros, segons ha pogut saber aquest diari) i que es podria pagar aquest 2024.

El desacord se centra segons les declaracions de Marcé en la comissió en la relació entre espai públic i utilització del bar (avui és el puntal per a la seva sostenibilitat). Semolina Tomic, actual directora, reclama un full de ruta i comunicació fluïda amb l’Ajuntament. Tant l’actual equip de l’Antic com l’Ajuntament estimen que la concessió s’atorgarà per concurs i que haurà de tenir en compte els usos d’un equipament públic i que respongui a la singularitat del projecte actual. Hi ha un valor social, cultural, veïnal i municipal que s’ha aconseguit dins de l’Antic Teatre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona