Arts escèniques

TEATRE

La Sala Trono ha de deixar el Metropol i busca un local definitiu

La Sala Trono de Tarragona, que porta més de dues dècades programat teatre de petit format, primer en un local de la Part Alta de la ciutat i en els darrers anys al Teatre Metropol, haurà de tornar a canviar de local. L’inici de les obres al Metropol, l’1 d’abril, obligaran la Trono a tornar a mudar-se, ara amb la ferma intenció dels seus responsables de trobar un espai definitiu. Joan Negrié, el programador i gestor, afirma que necessiten un espai “més gran” amb sala de teatre, d’assajos i un lloc de trobada: “seria meravellós, però és una mena d’utopia ara mateix”, segons recull ACN. Malgrat que encara “no està tancada” la negociació, Negrié veu amb bons ulls la proposta de traslladar-se al Teatre El Magatzem, si bé sosté que és una opció temporal per salvar la temporada de primavera.

La regidora de Cultura de Tarragona, Sandra Ramos, recorda que l’inici de les obres coincideix amb la finalització del conveni entre el consistori i la Trono –31 de març– que permet que l’entitat pugui fer ús del Metropol. “Posem tota la nostra disponibilitat i bona voluntat per intentar trobar una solució i també s’està fent de mà de la Generalitat”, explica. Si la Sala Trono pot desplegar la programació d’abril i maig a l’emplaçament actual “ho decidirà la direcció executiva de l’obra i la coordinació de seguretat”, assegura Ramos. “És una decisió tècnica, no política”, expressa.

Fins que aquest punt no quedi resolt el futur immediat de l’entitat queda en l’aire. El possible trasllat al Magatzem tampoc està acordat. Jordi Vinyoles, president de la Cooperativa Obrera Tarraconense –gestora del Magatzem–, assegura que van mantenir una reunió a principis de novembre amb Negrié, l’Ajuntament i representants del departament de Cultura de la Generalitat. “Els hi vam enviar el pressupost del lloguer i des de llavors no han contestat”, afirma. Tot i això, i coneixent les particularitats de la situació, la Cooperativa de moment no ha programat cap espectacle per la primavera.

Des de l’ajuntament, Ramos sosté que han de “respectar els temps i termes de dues entitats privades que s’han de posar d’acord”. “Les administracions intentarem que hi hagi acord i pensem que és una bona solució que la Trono vagi al Magatzem”, remarca. Amb tot, pel gestor de la Sala Trono aquesta opció seria “temporal”. “Podríem estar-hi un temps però allò no és casa nostra, el Magatzem té la seva programació pròpia i el seu equip i estructura; seria molt més complicat quedar-nos allà molt temps. El que ens agradaria és trobar un local definitiu”, indica. I deixa clar que un cop acabades les obres del Metropol, tornar-hi no és una opció. “Per nosaltres és un teatre massa gran, de grans dimensions i grans espectacles. Nosaltres fem un altre tipus de programació que no hi caben en un teatre gran, ni pel múscul financer ni pel múscul personal”, reconeix.

Obres al Metropol

Les obres al Metropol començaran l’1 d’abril. Les dues primeres fases duraran vuit mesos cadascuna i serviran per restaurar els elements modernistes dissenyats per l’arquitecte Josep Maria Jujol. La primera fase està pressupostada en 310.000 euros. La segona, amb un cost estimat de 359.000 euros, està condicionada a la subvenció del 2% Cultural de l’Estat per als anys 2024 i 2025. En aquesta etapa està prevista “la ignifugació de les columnes metàl·liques que hi ha dins el teatre” així com treballs per “evitar filtracions d’aigua” que malmeten l’estructura de l’edifici.

A banda, el consistori treballa en la reforma estructural de l’immoble i es planteja “que l’última planta pugui ser un restaurant” i que el cànon que s’aconsegueixi serveixi “per pagar les despeses” de manteniment de l’edifici. Tota la reforma costaria uns 4 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid