Cinema

Premis Gaudí

L’acadèmia i l’audiovisual català es fan grans

“Els bons resultats són per la feina de les institucions i de tot el sector audiovisual”

Judith Colell, presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català des del 2021, es prepara per gaudir de la seva tercera gala en el càrrec en un any cinematogràficament “molt brillant”. “Em queda una altra gala”, diu, però aclareix de seguida que no és cap anunci que plega: “Ja ho veurem, no descarto res, però estem contents de com estan anant les coses. Penso que formem un bon equip.”

En una entrevista a aquest diari, la cineasta fa una valoració “molt bona” d’aquests dos anys i mig de mandat: “Hem engegat moltes coses, com la residència de guions, que és un projecte molt ambiciós i està anant molt bé. Ja organitzarem la tercera edició, i està donant fruits.” També han fet realitat altres propostes del seu programa: “El departament contra els abusos també està anant molt bé, el cicle Gaudí ha crescut moltíssim i s’ha internacionalitzat, hem aconseguit fer una trobada anual estable d’actors i actrius d’aquí amb agents de càsting de fora...” Presideix una junta formada també pel distribuïdor i director de festivals Carlos R. Ríos (vicepresident), la cineasta Carla Simón (secretària), el guionista Eduard Sola (tresorer) i pels vocals Alba Cros (directora), Maria Molins (actriu), Ana Pfaff (muntadora), Sílvia Quer (directora), Àngels Masclans (productora) i David Verdaguer (actor).

Un altre objectiu de la junta, fer créixer l’Acadèmia del Cinema Català, també s’està aconseguint: “Cada vegada són més, estem arribant gairebé als 600.” Un creixement que té a veure amb els canvis en els estatuts: “Ara l’acadèmia és molt més oberta, pot entrar-hi gent del sector que abans no podia entrar, com els ajudants de direcció, els directors de producció...” Però l’augment està relacionat també amb l’increment de l’activitat del sector. “Esperem que aquest creixement i aquesta fortalesa que hem aconseguit continuïn –comenta Judith Colell–, que segueixi havent-hi pel·lícules grosses, que es facin moltes pel·lícules en català amb un pes específic, també pel·lícules importants que no siguin en català, ser presents a festivals, guanyar premis... I esperem aconseguir més èxits com els d’enguany amb El mestre que va prometre el mar, Robot dreams, Saben aquell...”

Judith Colell considera que el bon moment que viu l’audiovisual català té a veure amb la inversió pública i la coordinació dels diferents agents: “Evidentment, s’ha de donar les gràcies a la Generalitat, especialment, però penso que els bons resultats són per la feina de les institucions i de tot el sector. Hem anat tots a l’una, ens entenem molt bé, parlem, veiem què és el que necessitem, tant els productors com l’acadèmia, l’ICEC [Institut Català de les Empreses Culturals, dependent de la Generalitat].” Diu que cal continuïtat, però. “No vol dir que estiguem conformes –reflexiona la presidenta–. Això ha de continuar, ha de créixer, hem d’aconseguir que hi hagi més espectadors que apostin pel nostre cinema i que no els faci por. Trobaran un cinema molt variat i molt interessant.”

Després de les edicions del 2024 (amb títols potents), del 2023 (premis a Alcarràs i Pacifiction) i del 2022 (Sis dies corrents i Libertad), es podria esperar una davallada, però Judith Colell és optimista: “Crec que no patirem, perquè arribaran els projectes d’aquesta aposta clara pel cinema en català de gran pressupost i hi ha tres o quatre pel·lícules imminents que crec que tindran molt de ressò. També hi ha les pel·lícules de la residència de guions... Penso que l’any que ve continuarem tenint una molt bona collita.” El premi a millor pel·lícula seguirà sent només per a films en VO catalana. El que sí que ha fet l’actual junta de l’acadèmia és afegir les categories d’interpretació revelació, direcció novella i guió adaptat.Judith Colell creu que en el tema de la igualtat de gènere “ja s’ha arribat a l’objectiu, però és molt important mantenir-lo, no hem d’abaixar la guàrdia”. Hi ha altres lluites pendents: “Reivindiquem moltes coses, una diversitat en tots els sentits. Hi ha molts fronts encara: la diversitat sexual, la diversitat de gènere, la diversitat racial...”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid