Cinema

cinema

Mads Mikkelsen protagonitza un ‘western’ a la Dinamarca del 1755

Estrena als cinemes ‘La terra promesa’, que va passar pel festival de Sant Sebastià

Mads Mikkelsen interpreta un soldat que intenta colonitzar un erm malgrat l’oposició del noble que domina la regió a La terra promesa (The bastard) , una mena de western ambientat a la Dinamarca del 1755 que s’estrena avui als cinemes. La pel·lícula es basa en una novel·la d’Ida Jessen protagonitzada per personatges reals, tant el que interpreta Mikkelsen, Ludvig von Kahlen, com el despietat noble Frederik De Schinkel. Ho va explicar el director Nikolaj Arcel al passat festival de Sant Sebastià, on va presentar el seu film a la prestigiosa secció Perlak: “És un personatge real, i el seu antagonista també, però la novel·lista es va inventar gran part de la història. És una ficció basada en fets reals.”

Nikolaj Arcel reconeix influències del western, especialment de John Ford, i també per pel·lícules èpiques com Lawrence d’Aràbia, de David Lean. Però diu que sobretot l’ha inspirat Amadeus, que ja jugava a combinar història real i ficció. Ja havia dirigit altres films històrics, el seu gènere preferit: “Vaig dirigir Un afer reial, que s’ambientava uns vint anys més tard, en una època en què la cultura tenia més importància. Em va semblar interessant viatjar més enrere i veure com vivia la gent pobra, que treballava la terra i lluitava contra la natura.” Aquest film va estar nominat a l’Oscar i ja estava protagonitzat per Mads Mikkelsen.

Els carismàtics personatges de la novel·la són els que el van decidir a afrontar aquest nou projecte: “Em vaig enamorar de Ludvig (Mikkelsen), de Barbara (Amanda Collin), de la nena i del dolent de la pel·lícula. És una història fantàstica, i vaig pensar que podia convertir-se en una experiència cinematogràfica molt rica.”

Hi ha també una motivació més personal: s’identifica amb la trajectòria emocional del protagonista: “Des dels 12 anys que volia ser director de cinema i he treballat molt dur per arribar a ser-ho, tota la vida. Fa quatre anys vaig ser pare, ara tinc dos fills i aquesta experiència va canviar la meva vida completament. Tothom et diu que te la canviarà, però fins que no ho passes, no ho entens.” La seva obsessió per la feina i el canvi radical que suposa prioritzar la família és un itinerari recorregut també per Ludvig: “Vaig llegir la novel·la a l’època que vaig tenir el fill, i tot plegat em va canviar la perspectiva. Pots estar treballant per a alguna cosa tota la vida i després t’adones que no és tan important, que la família, l’amor, és el que és realment importa.”

Un altre aspecte destacable de la pel·lícula és la importància dels personatges femenins. “Això està en consonància amb l’època que vivim –reflexiona–. Les dones són molt importants en aquesta història. Aquest llibre em va encantar sobretot pels personatges femenins, que acaben agafant el control del seu destí.”

Després de la nominació als Oscar del 2013 per Un afer reial, Arcel va travessar l’Atlàntic i va provar sort a Hollywood amb La torre oscura, un film fantàstic protagonitzat per Idris Elba i Matthew McConaughey. “Vaig arribar a la conclusió que per fer el cinema que volia de veritat, havia de tornar a Dinamarca. A Hollywood hi ha altres persones que controlen la teva pel·lícula. Per fer cinema d’autor, has de venir a Europa. Estic molt feliç d’haver tornat.” Creu que el cinema danès viu un bon moment i proposa explicacions sobre les causes: “És important que hi hagi una escola de cinema molt forta, i els directors col·laborem molt entre nosaltres i estem molt units, com a França, o com passava al Nou Hollywood. Això permet crear un cinema més fort. També destacaria que els directors som humils, a Dinamarca. Això ens fa ser oberts i escoltar tot el món, coses que resulten útils per fer bones pel·lícules.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid