Música

Tot recordant

Carles Sabater, el gran ‘sex-symbol’ català

La seva mort inesperada, avui fa 25 anys, el va convertir en llegenda

Tal dia com avui del 1999, la popular banda de rock catalana Sau presentava el seu dotzè disc (Amb la lluna a l’esquena) en un concert a Vilafranca del Penedès. Havia de ser l’inici d’una gira pel país que commemorava el 12è aniversari de la banda. Però a les dues de la matinada d’aquell dia, acabat un concert de dues hores que va transcórrer amb tota normalitat, Carles Sabater, el cantant del grup, va desplomar-se als camerinos. Tenia 36 anys i acabava de morir de cop i volta per una parada cardiorespiratòria. Aquell dia d’avui fa 25 anys Catalunya va perdre una de les veus més seductores.

Nascut a Barcelona el 1962, va passar la seva infantesa a cavall de Llançà, municipi d’on eren els seus pares, i la capital del país. En acabar COU, va entrar a l’Institut del Teatre i es fa formar per ser actor. Va poder treballar amb directors com ara Josep Maria Flotats, Ricard Reguant o Joan Lluís Bozzo. Al mateix seguit va començar a explorar el seu potencial com a cantant. Va formar un primer duet amb el seu amic Lluís Castilla, i el 1986 va conèixer a Pep Sala, que en aquell moment feia de professor de música a l’Aula d’Estudis Musicals de Vic. La complicitat musical que van experimentar els va dur, l’any següent, a crear una banda de rock: Sau. Al grup s’hi va unir Joan Capdevila, com a mànager; Carles Olivé (bateria), Ramon Altimir (teclista) i Josep Sànchez (baixista). Pep Sala componia i tocava la guitarra, i Sabater n’era el cantant. Es reunien per assajar a Vilanova de Sau, i el seu primer concert el van fer la tardor del 1987 al mateix municipi. La combinació del talent musical de Sala amb el carisma i el geni escènic de Sabater va fer que, amb només tres anys d’existència, Sau aconseguís milers de seguidors. Van convertir-se en un grup de referència del rock català, els seus discos es van vendre a cabassos i el 14 de juny de 1991 van acabar-se coronant a l’històric concert del Palau Sant Jordi que va batre el rècord europeu d’assistència en un local tancat (22.104 espectadors).

Però, d’altra banda, Sabater no va despendre’s mai del teatre. Mentre a les nits cantava, de dia gaudia de la seva vida d’actor. Va participar en espectacles musicals de gran format com ara Tots dos o Els Pirates, de Dagoll Dagom; també va fer sèries de renom per a TV3 com ara Sitges i Arnau, i va actuar en pel·lícules com ara Gaudí i Vida privada.

La vida i mort de Sabater va marcar el cor de diverses generacions de catalans. Des d’aquell 13 de febrer de 1999 se li han escrit llibres, muntat homenatges i creat tributs musicals. Arran del 25è aniversari de la seva mort, s’inaugurarà a Vilanova de Sau un gran espai immersiu dedicat a la banda, Experiència Sau de l’espai i el temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid
cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

barcelona
Cultura

Mor Helen Vendler, crítica de gran influència

TEATRE

El Maldà canta Pau Riba i Malvido interpel·lant els joves

BARCELONA