Cinema

Guaita què fan ara

Sèries

‘Shogun’: un ‘Joc de trons’ a l’era dels samurai

No sé si és perquè no em van deixar veure Raíces, però recordo l’impacte que em va causar veure, quan tan sols tenia 9 anys, l’estrena de Shogun a la televisió l’any 1980, una sèrie que em va tenir clavat al sofà, a mi i a tants d’altres, al llarg dels cinc capítols. A part de les hormones que deien que desfermava Richard Chamberlain –aleshores un sex symbol de l’època, que encara va guanyar més a El pájaro espino–, el que va colpir van ser els cops d’efecte, la violència explícita i les escenes pujades de to. També, quatre dècades abans que ho fes Joc de trons, decapitacions i tortures salvatges (com fer bullir un presoner en una olla) van sacsejar com mai l’audiència. I a nivell emocional, contemplar amb els ulls esbatanats com un individu era capaç de practicar el ritual del suïcidi (seppuku) per honor i sense immutar-se. Shogun va esdevenir tot un fenomen mundial que ens va seduir descobrint-nos un món i una cultura exòtics i, personalment, un actor que vaig admirar sempre més: Toshiro Mifune.

Ara, quaranta anys després, se n’ha estrenat un remake a Disney+ que s’adapta als nous temps i que sobrepassa formalment les expectatives. Aquí no hi ha dracs ni elements fantàstics, però sí un relat de guerres de poder, colonització, venjances, traïcions i honor que té molts punts en comú amb l’esmentada i ara referencial Joc de trons. Ambientada al Japó feudal del 1600, convuls pels aires que corren de pre guerra civil, narra l’arribada d’un mercader anglès, John Blackthorne (Cosmo Jarvis), i la seva relació amb els membres d’una de les faccions que aspiren al tron del Shogun. La novel·la de James Clavell continua funcionant i destaca la voluntat de mantenir un elenc d’intèrprets japonesos que parlen el seu idioma original (amb un majestuós Hiroyuki Sanada), malgrat que queda estrany que es parli anglès (o castellà, a la versió doblada) quan en realitat diuen i sabem que és portuguès. Un petit detall que no amaga que estem davant d’una de les sèries de l’any.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid