Art

cultura

Quinze institucions i entitats signen el manifest ‘En defensa del Museu del Disseny’

La polèmica pel canvi d’ori­en­tació del Museu del Dis­seny està pro­vo­cant situ­a­ci­ons tan rocam­bo­les­ques com que el mateix dia que quinze ins­ti­tu­ci­ons i enti­tats cul­tu­rals pre­sen­ten el mani­fest En defensa del Museu del Dis­seny, el regi­dor de Cul­tura, Xavier Marcé, con­voca a la premsa una hora després per negar que hi hagi “cap crisi” i que la con­trovèrsia és pro­ducte de “con­fu­si­ons.” La rea­li­tat, inne­ga­ble, és que l’equi­pa­ment es troba en ple procés de trans­for­mació sota uns nous paràmetres de con­tem­po­raneïtat. I el temor, fun­dat en infor­ma­ci­ons que han anat trans­me­tent públi­ca­ment i pri­va­da­ment els seus pro­pis res­pon­sa­bles i en deci­si­ons ja pre­ses com la supressió del mot “museu” en els canals de comu­ni­cació del cen­tre, és que en la nova etapa s’exclou­ran les col·lec­ci­ons històriques here­ta­des d’alguns dels pri­mers museus que es van obrir a Bar­ce­lona fa més d’un segle.

“Els impor­tants fons dels antics Museu de les Arts Deco­ra­ti­ves, Museu de Ceràmica [ambdós fons, tan­cats al públic des del pas­sat 3 de març], Museu Tèxtil i d’Indu­mentària i Gabi­net de les Arts Gràfiques, pro­ducte en una gran part de col·lec­ci­o­nis­tes i donants del segle XIX fins a l’actu­a­li­tat, no han de res­tar ama­gats, sinó inte­grar-se en l’expli­cació dels objec­tes i de la rea­li­tat del pre­sent”, s’implora en el mani­fest En defensa del Museu del Dis­seny, impul­sat per la Reial Acadèmia Cata­lana de Belles Arts de Sant Jordi i sig­nat per la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Bar­ce­lona, la Secció Històrico-Arqueològica de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans; el Gremi d’Anti­qua­ris de Cata­lu­nya; l’Asso­ci­ació Cata­lana de Ceràmica; l’Asso­ci­ació per a l’Estudi del Moble; la Fun­dació Ins­ti­tut Amat­ller d’Art Hispànic; el Cen­tre d’Infor­mació i Difusió de l’Art de l’Esmalt; la Fun­dació Rafael Benet; la Fun­dació Xavier Nogués; el Depar­ta­ment d’Art i Musi­co­lo­gia de la Uni­ver­si­tat Autònoma de Bar­ce­lona; el Depar­ta­ment d’Història de l’Art de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona; la Uni­tat d’Art del Depar­ta­ment d’Història i Història de l’Art de la Uni­ver­si­tat de Girona;  la Secció d’Història de l’Art del Depar­ta­ment de Geo­gra­fia, Història i Història de l’Art de la Uni­ver­si­tat de Lleida i el Depar­ta­ment d’Història i Història de l’Art de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili de Tar­ra­gona. Mai abans aquests ens s’havien tro­bat per pro­tes­tar junts per una mateixa causa. Una absència nota­ble: l’Asso­ci­ació de Museòlegs. Els Amics dels Museus tam­poc hi figu­ren, però en el seu cas al·leguen que ja van enviar, a finals de febrer, el seu propi mani­fest als res­pon­sa­bles de les polítiques museísti­ques de la ciu­tat i del país. 

El comu­ni­cat que s’ha pre­sen­tat aquest matí a la seu de l’Acadèmia de Belles Arts aposta per superar la pola­rit­zació entre patri­moni i con­tem­po­raneïtat. “Pen­sem que les idees de patri­moni i cre­ació no són posi­ci­ons con­tra­po­sa­des. Ens cal tenir la capa­ci­tat per con­ju­gar la con­ser­vació i expo­sició-difusió del nos­tre patri­moni (entès en el sen­tit més ampli pos­si­ble) amb les acti­vi­tats cre­a­ti­ves actu­als (inclosa la con­ser­vació de les pro­duc­ci­ons digi­tals). Una missió no pot ni ha d’esbor­rar l’altra, sinó que s’han de donar suport mútua­ment. Amb­dues són com­ple­mentàries i han de per­me­tre i han d’aju­dar a la ciu­ta­da­nia a reconèixer, en el seu pas­sat, els orígens del món actual. En els museus es guar­den les peces més nota­bles de l’evo­lució de la huma­ni­tat, es con­ser­ven perquè els nos­tres des­cen­dents les cone­guin.” I s’hi afe­geix: “Sense un “museu naci­o­nal” del dis­seny, de facto aquest paper l’acom­pleix la ins­ti­tució de la plaça de les Glòries. El Museu del Dis­seny com a cen­tre patri­mo­nial, té un doble ves­sant: la dedi­cació a les col·lec­ci­ons i els pro­gra­mes públics de por­tes enfora, a diferència d’espais com el CCCB, que només és un cen­tre d’expo­si­ci­ons sense res­pon­sa­bi­li­tats patri­mo­ni­als.”

Els quinze orga­nis­mes són par­ti­da­ris d’obrir un “procés par­ti­ci­pa­tiu amb els sec­tors impli­cats” per redreçar el rumb del cen­tre, que estre­narà la nova expo­sició per­ma­nent al desem­bre coin­ci­dint amb el seu desè ani­ver­sari. “El Museu del Dis­seny és part del patri­moni públic de la ciu­tat i la seva gestió suposa, per tant, una gran res­pon­sa­bi­li­tat social. Es tracta d’un cen­tre patri­mo­nial de les arts deco­ra­ti­ves i el dis­seny, que és únic a la ciu­tat i al país, fins al punt de poder-se con­si­de­rar “d’interès naci­o­nal”. “La defi­nició de museu esta­blerta per l’ICOM afirma que els museus han d’actuar amb la par­ti­ci­pació de les comu­ni­tats. Les deci­si­ons de caràcter uni­la­te­ral són deci­si­ons eli­tis­tes impròpies del que la soci­e­tat con­tem­porània exi­geix al món dels museus”, reblen.

A la pre­sen­tació d’aquest matí, a més de lle­gir el mani­fest con­sen­suat, els repre­sen­tants de les ins­ti­tu­ci­ons i de les enti­tats també han apor­tat refle­xi­ons per­so­nals. Fran­cesc Font­bona, entre d’altres pre­si­dent de la Fun­dació Ins­ti­tut Amat­ller d’Art Hispànic, ha des­ta­cat “l’enorme interès his­to­ri­co­artístic” d’aquests mate­ri­als pre­ser­vats que es remun­ten a l’alta edat mit­jana, als quals veu un destí més idoni si al Museu del Dis­seny no tenen cabuda: el MNAC. 

Bona­ven­tura Bas­se­goda, mem­bre de l’Acadèmia de Belles Arts, viu la con­trovèrsia com un déjà vu. Ell ja va ser un dels pro­mo­tors, el 2008, d’un mani­fest en defensa del lle­gat de béns del museu quan es cus­to­di­ava al Palau de Pedral­bes i també, com ara, es veia incom­pa­ti­ble amb una mirada actual i inno­va­dora del que ha de ser un cen­tre de dis­seny. Aquell pro­jecte final­ment no va tirar enda­vant, però a Bas­se­goda li sem­bla “xocant” que ara, quinze anys després, s’hagi reprès. La prova, diu, és que els seus artífexs van for­mar part del jurat del con­curs que va esco­llir l’actual direc­tor del museu, José Luis de Vicente, expert en cul­tura digi­tal, nome­nat fa un any. En les bases de la con­vo­catòria no es feia cap esment a les col·lec­ci­ons històriques. Bas­se­goda encara recula més en el temps per fer enten­dre per què s’ha arri­bat a la situ­ació d’avui. A parer seu va ser “un error” man­te­nir la titu­la­ri­tat muni­ci­pal d’aquest patri­moni quan es va apro­var la Llei de museus el 1990.

Més opi­ni­ons. Car­les Xarrié, pre­si­dent del Gremi d’Anti­qua­ris: “no estem en con­tra dels llen­guat­ges de futur, però sense obviar el pas­sat”, aquest, subrat­lla, espe­ci­al­ment ric en ves­ti­gis artístics a diferència d’altres països. Ramon Pinyol, al cap­da­vant de la Secció Històrico-Arqueològica de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans: “el Museu del Dis­seny no con­serva només un patri­moni mate­rial. També és imma­te­rial. És la història del que hem estat.” I una obvi­e­tat: “en absència de col·lec­ci­ons reials, en aquest país tots els museus ens els hem hagut de mun­tar nosal­tres matei­xos.” De la UAB, Daniel Rico: “el patri­moni és un bé comú.” I de l’Asso­ci­ació per a l’Estudi del Moble, que té la seu al DHub, l’edi­fici que allotja el museu, la seva pre­si­denta Monica Piera: “les col·lec­ci­ons expli­quen mol­tes coses d’actu­a­li­tat. Són peces útils per la soci­e­tat i per expli­car coses del pre­sent i del futur.” “Des de les auto­ri­tats se’ns veu com pols que s’ha de treure. Les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques han de ser l’exem­ple i difon­dre que el patri­moni és valuós, perquè sinó els pri­vats pen­sa­ran que per què ells els han de con­ser­var, aquests objec­tes”, diu Piera en una reflexió final d’una gran luci­desa.

Les quinze ins­ti­tu­ci­ons i enti­tats que han sig­nat el mani­fest vol­drien com­par­tir neguits amb l’Ajun­ta­ment. Del direc­tor del Museu del Dis­seny, en valo­ren la seva acti­tud “oberta i dia­lo­gant.”

Direc­tor que a la tro­bada amb la premsa que ha fet Xavier Marcé després de l’acte a l’Acadèmia no se l’ha con­vo­cat. El regi­dor de Cul­tura ha argüit que no ho ha tro­bat neces­sari perquè volia “acla­rir la posició de l’Icub, que és el que marca les pau­tes”. La polèmica, entén, ha sor­git de la premsa i de per­so­nes amb una visió dels museus “con­ser­va­ci­o­nista.” Segons Marcé, “mai hi ha hagut cap volun­tat política de renun­ciar a les col·lec­ci­ons.” Si bé a l’orga­ni­grama que està pen­jat a la pàgina web de l’Icub el Museu del Dis­seny no exis­teix i només apa­reix el DHub ads­crit al depar­ta­ment d’Indústries Cre­a­ti­ves, asse­gura que és una equi­vo­cació que se sub­sa­narà. “El Museu del Dis­seny con­ti­nuarà depe­nent del depar­ta­ment de Patri­moni.”

Els pròxims dies es faran públics en una roda de premsa els con­tin­guts de la nova expo­sició per­ma­nent, de nom Mat­ter Mat­ters, que subs­ti­tuirà la pre­sen­tació que fins ara es feia de les col·lec­ci­ons d’arts deco­ra­ti­ves i de ceràmica. Marcé insis­teix que aquests fons “seran pre­sents en el relat”. El Museu del Dis­seny en té tres més, de mos­tres esta­bles, for­ja­des amb els con­junts de dis­seny indus­trial, moda i arts gràfiques. Totes es refor­mu­la­ran els pròxims anys. “L’encàrrec que ha rebut el direc­tor és moder­nit­zar el dis­curs, però el punt de par­tida sem­pre seran les col·lec­ci­ons. No des­a­pa­rei­xe­ran. Mai se’ns ha pas­sat pel cap car­re­gar-nos-les.”

Per aquest motiu, troba fora de lloc que com a solució es demani trans­fe­rir les obres a la Gene­ra­li­tat. “El Museu del Dis­seny és un museu de la ciu­tat”, remarca, tot i que reco­neix que hi ha con­ver­ses en curs amb el Depar­ta­ment de Cul­tura i amb l’Estat perquè també puguin par­ti­ci­par en la seva gover­nança.

S’haurà de veure el pes que final­ment tin­dran les obres històriques en la nova pre­sen­tació i en les futu­res pre­sen­ta­ci­ons que s’estan cui­nant. Això pel que fa a l’expo­sició esta­ble. En la pro­gra­mació tem­po­ral, almenys enguany les peces ante­ri­ors al segle XX no tin­dran cap visi­bi­li­tat.

Men­tres­tant, con­ti­nua la reco­llida de suports , aquests a títol indi­vi­dual, a la carta que un grup de pro­fes­si­o­nals de la història de l’art vin­cu­lats a museus volen enviar a l’alcalde Jaume Coll­boni perquè s’aturi “el des­ba­lles­ta­ment” de la part històrica del Museu del Dis­seny. En cinc dies, ja han rebut a la vora de 450 adhe­si­ons de per­so­nes dels sec­tors afec­tats, inclo­ses veus refe­rents, i també de moltíssims ciu­ta­dans de pro­fes­si­ons diver­ses. Per sumar-se a l’escrit, s’ha d’enviar un cor­reu electrònic a sal­vem­mu­seu­dis­seny@​gmail.​com.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia