Art

ART

Estudien si la part superior del mosaic de la Casa Navàs també és de Joaquim Mir

Ha estat una troballa fortuïta. Els historiadors de l’art Marta Saliné i Jordi March han descobert que la part inferior del mosaic que presideix l’entrada de la Casa Navàs de Reus, és obra del pintor Joaquim Mir (1873 - 1940), un dels màxims exponents de la pintura postmodernista, considerat com un dels millors paisatgistes de la seva generació, que l’hauria fet per encàrrec de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, que va construir l’edifici entre el 1901 i el 1908. Una descoberta “inesperada” i “per casualitat”, segons expliquen a l’ACN, que els ha animat ara a intentar saber si la part superior, on hi ha pintat un cel blau amb coloms, també és de Mir.

De moment, no hi ha una hipòtesi conjunta. Jordi March creu que l’autoria de la part superior del mosaic no correspon a Mir pel traçat de la pintura, però Marta Saliné no s’aventura a donar una resposta clara i considera que caldrà trobar altres documents que ho acreditin. Tot i això, coincideix amb March a l’afirmar que “el traç en la producció del mosaic també és diferent que la part inferior” i subratlla que Mir no pintava coloms, tal com es veuen en el mosaic.

Els experts reconeixen que “potser mai se sabrà qui és l’autor”, si no es troben prou dades i evidències. A més, es creu que moltes persones, entre artesans i artistes, van participar en l’elaboració del mosaic, com per exemple Gaspar Homar, Josep Pey o, com ara s'ha descobert, el mateix Joaquim Mir. Tot i això, el fet d’haver descobert l’autoria de la part inferior els encoratja a seguir buscant i, com a mínim, la recerca servirà per “obrir la porta a estudiar” altres de les “moltes incògnites” que amaga la Casa Navàs. Va ser durant la preparació d’una conferència sobre l’obra de Lluís Domènech i Montaner, que Saliné va trobar per internet el quadre amb el mateix paisatge que el mosaic (de la part inferior) entre els lots d’una subhasta d’art celebrada a Madrid.

“Se’ls ha despertat el cuquet i ara tenen moltes ganes de saber què passa amb el mosaic superior”, afirma la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà

L’any 1904, quan Domènech Montaner ja tenia entre els mans la construcció de l’edifici modernista (que li havia encarregat un ric comerciant de teixits), l’artista barceloní Joaquim Mir s’havia traslladat per motius de salut a l’Institut Psiquiàtric Pere Mata de Reus. Es va instal·lar a viure a l’Aleixar i va ser en aquells anys, entre 1904 i 1913, que Mir va pintar els paisatges de l’Aleixar i Maspujols, dos municipis propers a Reus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Mor Francisco Rico, un dels grans experts del ‘Quixot’

barcelona

Marc Larré guanya el premi Antoni Vila Casas d’Escultura 2024

palafrugell
cultura

La llei contra la bruixeria més antiga d’Europa, de les Valls d’Àneu, compleix 600 anys

barcelona
Novel·la Gràfica

Jaime Martín i les trementinaires del Pirineu

Barcelona
Blaumut
Grup barceloní de pop, acaba de publicar el ‘Capítol 1’ del seu nou disc, ‘Abisme’

“Ara hi ha un consum excessiu de tot, sense gaudir de res”

Barcelona
girona

Torna ‘La consueta de sant Jordi’

girona
MÚSICA

La Franz Schubert Filharmonia presenta la nova temporada

BARCELONA
Crítica

Un guant

guardó

Gemma Lienas rep el Premi Cedro per la defensa dels drets d’autor

madrid