Arts escèniques

ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Castellucci, McVicar i Ollé la temporada 24/25

Entre les set coproduccions, destaca ‘Benjamin a Portbou’, d’Antoni Ros-Marbà

S’inicia una col·laboració lírica amb el CCCB i el Macba, que se suma a la divulgació de nous valors d’Òh!Pera

Amb un pressupost de 54,8 milions d’euros per a la temporada 2024/25, el Liceu es repta a perseguir els somnis. L’equilibri de garantir títols i veus contrastades amb la incorporació de noves mirades (amb les direccions d’escena de noms com Calixto Bieito, David McVicar, Àlex Ollé o Katharina Wagner) i amb noves composicions operístiques com la proposta semiescenificada que signarà Antoni Ros-Marbà la temporada vinent titulada Benjamin a Portbou. El Liceu manté una programació eclèctica (des de Madama Butterfly i La traviata a la versió concert de West Side Story, dirigida per Gustavo Dudamel.

Àlex Ollé, artista resident al Liceu, obrirà la temporada amb la nova producció Lady Macbeth de Mtsensk de Xostakóvitx. Bieito, que acaba de mostrar una controvertida Orgia, amb música d’Héctor Parra, torna amb un nou títol: Giulio Cesare de Händel. El director pretén transformar la paràbola de l’òpera barroca en universalista i moderna. Serà protagonitzada per Xavier Sabata i Julie Fuchs. Al febrer, serà el debut al Liceu de Castellucci (molt conegut en l’àmbit teatral amb contínues presències al Lliure, el Grec i el Temporada Alta): proposa un Rèquiem de Mozart, que és tot un cant a la vida, oposant-se a la imatge clàssica de missa de difunts. El Liceu manté la relació amb l’escocès David McVicar (aquest mes de juny dirigeix Adriana Lecouvreur). Per a la temporada vinent, adapta La traviata amb un repartiment dirigit per Giacomo Sagripanti: Nadine Sierra i Ruth Iniesta són Violetta i Javier Camarena i Xabier Anduaga interpreten Alfredo. El Liceu recupera el segell de teatre wagnerià per partida doble: Al novembre es representa Lohengrin amb direcció escènica de la seva besnéta, Katharina Wagner, i dirigit musicalment per Josep Pons. Al repartiment, veus wagnerianes com Klaus Florian Vogt, Elisabeth Teige i Iréne Theorin. Aquesta obra es va quedar aturada a causa de la pandèmia i ara s’ha reprès. El Liceu coprodueix també la nova proposta de Christof Loy de Rusalka de Dvorák, així com La sonnambula de Bellini amb el segell de Bárbara Lluch.

La nova temporada arriba amb 3 espectacles de dansa de gran format: Afanador amb el Ballet Nacional de España, una estrena a Barcelona d’una nova coreografia de Marcos Morau, de La Veronal; Hammer d’Alexander Ekman amb la companyia sueca GöteborgsOperans Danskompani; Sémiramis i Don Juan del Ballet du Capitole de Toulouse, amb coproducció del Liceu, i la direcció musical de Jordi Savall. La nit de Sant Joan torna al LiceuAprèn, amb música de Robert Gerhard i direcció d’Antonio Ruz.

La labor per formar planter creixerà el curs vinent amb Microòperes d’avui (art, música i pensament), una aventura itinerant que realitzaran conjuntament el Liceu amb el CCCB i el Macba. També continua el cartell Òh!Pera, que aquest cop compta amb les partitures d’Ariadna Alsina, Sirah Martínez i Carles Prat i els llibrets de Carlota Gurt, Clàudia Cedó i Anna Pazos.

La nova temporada 24/25 compta amb un total de 206 funcions amb 13 òperes, 4 espectacles de dansa, 13 concerts i recitals, així com 11 activitats al foyer i altres sales. La programació de LiceuAprèn té 10 espectacles i 74 funcions entre escolars i familiars. Dels 54,8 milions del pressupost –dos més que l’any passat–, només 15 es dediquen a la programació artística. El 48% del pressupost el financen les administracions (el 52% es cobreix amb recursos propis). El director artístic Víctor Garcia de Gomar manté la voluntat que el Liceu sigui un centre de les arts i el pensament,. Per això la temporada en viu es complementarà amb les aportacions de Gerhard Richter, Sebastião Salgado, William Kentridge, Míriam Cano, Inma Femenía i Antoni Tàpies.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Figa Flawas, The Tyets, Lia Kali, Stay Homas i Chenoa, entre els primers noms de la festa major

TERRASSA
cinema

Retrospectiva d’Agustí de Villaronga a la Filmoteca

Barcelona
música

500 professionals passaran per la 20a FiM Vila-seca

Barcelona
ART

El Bòlit de Girona dona vida i visibilitat a l’aire

Girona
Festival

Neix De Soca-rel, festival literari de la llera del Ter

Barcelona
llibres

Josep M. Quintana novel·la el desterrament de Nahmànides

Girona
arts escèniques

El festival Moujuïc portarà nou propostes de dansa al Castell de Montjuïc

BARCELONA
EQUIPAMENTS

El Museu Pau Casals defensa a Portugal la seva nominació com a millor museu europeu

EL VENDRELL
CULTURA

Mor l’escriptor Paul Auster, un dels grans referents de la literatura nord-americana