Altres

DARNIUS

Comença el rodatge sobre el passat surer del municipi

El rodatge del documental sobre la història de la indústria surera a Darnius va començar a principis d’abril. Durant els propers mesos es portarà a terme la tasca d’ordenar les imatges gravades i la informació recollida per a donar-li forma. La previsió és que l’audiovisual es pugui estrenar durant el 2025, amb una presentació que es portarà a terme al teatre municipal de la Societat la Concòrdia de Darnius.

El projecte és iniciativa l’Ajuntament de Darnius, amb el suport d’entitats vinculades a la difusió cultural, com el Consorci Salines Bassegoda, l’Institut d’Estudis Empordanesos, el Museu del Suro de Catalunya i la càtedra d’Estudis del Suro de la Universitat de Girona.

En el documental hi apareixen com a testimonis persones nascudes a Darnius abans del 1950 que havien treballat a les fàbriques i veïns que tenen una història familiar vinculada amb el passat industrial del poble. També s’ha entrevistat el director del Museu del Suro de Catalunya, Pep Espadalé, així com a la directora de la Càtedra d’Estudis del Suro de la Universitat de Girona, Rosa Ros.

Per dur a terme la gravació, l’Ajuntament ha fet una crida oberta a participar-hi, gràcies a la qual diferents veïns de Darnius han aportat informació, documentació, testimonis i imatges rellevants per al projecte. També hi han col·laborat el fotògraf darniuenc Nacho Olano i l’agència de màrqueting Somia Digital.

La part més tècnica del documental va a càrrec de la productora Waaau Audiovisual, mentre que la coordinació i les entrevistes les fa el periodista Pau Llosa i l’assessorament i la supervisió és responsabilitat de l’historiador local Pere Perxès, que també ha cedit un centenar d’imatges inèdites de l’època relacionades amb la indústria tapera de Darnius. El conjunt de fotografies pertanyen a l’arxiu privat de l’historiador local. Una gran part són del primer terç del segle XX i moltes es podran veure per primera vegada en el documental, ja que no han estat mai ni publicades ni exposades enlloc.

Pau Llosa, coordinador del projecte, assegura aquest documental podrà servir perquè altres municipis surers de la comarca “s’hi vegin reflectits” i perquè les generacions futures “entenguin una mica més d’on venim”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

música

‘Eufòria’ torna al palau Sant Jordi el 30 de juny amb un doble concert

Barcelona
música

Lluís Figueras & The Demons estrena el videoclip de ‘Lagarto Lagarto’

girona
CÒMIC

La il·lustradora Marika Vila guanya el Gran Premi Comic Barcelona

Barcelona
Crítica

Sara Blanch, l’estima d’un cant

festival

A Morella reflexionen sobre el poder dels algoritmes

Morella
cinema

Kristen Stewart protagonitzarà la nova pel·lícula d’Albert Serra

barcelona

L’Elèctrica Dharma, Quimi Portet i Mishima, al primer festival Intrèpid

riudellots de la selva

La Fira Modernista reviu la vida al voltant de la indústria tèxtil

TERRASSA
música, teatre i humor

Joel Díaz obre avui el festival Límbic a Santa Coloma de Gramenet

santa coloma de gramenet