Cinema

cinema

BCN Film Fest premia ‘El destino de Maya’

El destino de Maya, dirigida per la realitzadora i actriu finlandesa Tiina Lymi (Tampere, 1971), acaba de rebre el premi a la millor pel·lícula del BCN Film Fest 2024, a la gala de cloenda que ha tingut lloc als cinemes Verdi i en què el director texà Richard Linklater (1960) ha rebut el Premi d’Honor del festival, abans de la projecció de la seva pel·lícula Hit Man (2023). Linklater també ha participat aquesta tarda en una xerrada oberta al públic. Linklater, un dels principals exponents del cinema independent dels anys noranta, ha reivindicat el cinema com un “mitjà molt poderós per explicar històries”, segons l’ACN.

A més d’El destino de Maya, un drama històric sobre la lluita d’una dona per tirar endavant la seva família en una remota illa finlandesa durant el segle XIX, el palmarès del BCN Film Festival també inclou el premi a la millor direcció, concedit a Pau Teixidor, per la pel·lícula Alumbramiento; el premi al millor guió, que s’ha lliurat a l’actriu i directora francesa d’origen kosovar Luàna Bajrami, per Phantom Youth, i el premi al millor actor, que ha estat per al molt experimentat Michael Caine, que acaba de fer 91 anys, pel seu paper a La gran escapada, d’Oliver Parker. El premi a la millor actriu ha estat múltiple i reconeix el treball del repartiment d’actrius joves de la pel·lícula Alumbramiento: Sofía Milán (protagonista), Celia Lopera, Carmen Escudero, Paula Agulló, Victoria Oliver i Alba Munuera.

El guardó Festival Castell de Peralada a la millor música ha premiat la partitura de Raymond Enoksen per a la pel·lícula Hammarskjöld. Lucha por la paz, dirigida pel suec Per Fly. El premi de la crítica, decidit pels membres de l’’Associació Catalana de la Crítica i l’Escriptura Cinematogràfica (ACCEC), ha estat per a la pel·lícula Daaaaaalí!, el film sobre Salvador Dalí dirigit pel francès Quentin Dupieux. Finalment, el premi Nous Talents al millor curtmetratge s’ha lliurat a Blava terra, de Marine Auclair March, seleccionat per l’Escac.

Més espectadors

El BCN Film Fest ha rebut més de 20.000 espectadors, la qual cosa suposa un increment d’un 10% respecte a l’any passat. S’hi han projectat 69 pel·lícules: 15 premières mundials, 1 europea, 20 espanyoles i 11 catalanes. També s’han portat a terme durant el festival 49 presentacions i col·loquis, amb la presència de Meg Ryan, Paola Cortellesi, Vincent Perez, Belén Rueda, J.A. Bayona, Mikael Persbrandt, Arturo Valls, Éric Toledano, Olivier Nakache, Malena Alterio, Kike Maíllo, Dani de la Orden, Clara Segura, Emma Vilarasau, David Verdaguer o Clara Lago.

“Aquesta edició del festival, amb visites rellevants, intensos col·loquis i presentacions i moments molt emocionants, ha cobert totes les expectatives i el públic ha respost com mai. L’acollida que han tingut les nostres propostes ha estat espectacular. Seguirem treballant i avançant en el nostre objectiu d’un festival fort i obert, que sigui útil i pràctic al sector i que doni projecció a la ciutat de Barcelona”, ha estat la valoració de Conxita Casanovas, la directora del BCN Film Festival, que celebrarà la seva 9a edició del 23 al 300 d’abril del 2025.

Linklater: dos projectes

A poques setmanes de l’estrena de Hit Man, Richard Linklater ja està treballant en dos projectes diferents. El primer és una pel·lícula que va acabar de rodar fa només un parell de dies, inspirada en la Nouvelle Vague i ambientada en el París del 1959. En el segon cas es tracta d’un film que seguirà la dinàmica de Boyhood, tot i que aquesta vegada hi ha la previsió que s’estigui rodant durant 20 anys, dels quals ja en porta tres de fets. “No sé si hauria de parlar d’una pel·lícula que ningú podrà veure fins que passin 17 anys”, ha detallat, “estem en ple procés d’elaboració pel que fa a l’adaptació del musical Merrily We Roll Along en un format de cronologia a la inversa”. Tot plegat en un moment molt dolç pel director, que s’ha declarat “agraït” per les oportunitats que sempre se li han donat. “Més que orgullós de les pel·lícules, crec que la paraula seria agraït”, ha insistit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

art

El FAD es converteix en la Federació FAD

barcelona

Més de 90 originals aspiren al 57è Premi Bertrana de novel·la

Girona
convenció

La CatCon s’expandeix com l’Univers

vilanova i la geltrú
ROSES

La il·luminació del Castell de la Trinitat rep un primer premi en els (D)arc Awards

ROSES

L’edició integral de Kavafis, el poeta de l’amor sensual

Empúries
LLENGUA

Joan Vall: “La llengua es defensa a les urnes”

BARCELONA
cultura

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch Bramon seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

barcelona
LLIBRES

Litterarum dedicarà la propera fira a reivindicar l’art com a teràpia

BARCELONA
Cultura

Mor als 89 anys el periodista i escriptor francès Bernard Pivot