Cinema

cinema

Arrenca el Festival Internacional de Cinema Documental, DocsBarcelona

La 27 edició del DocsBarcelona arrenca amb la projecció Agent of Hapiness a la sala Phenomena, una coproducció entre Hongria i Bhutan, dirigida per Arun Bhattarai i Dorottya Zurbó. La cinta, presentada al Festival de Sundance, aborda la felicitat a Bhutan, considerat el país més feliç del món, que mesura aquest estat d’ànim amb una escala matemàtica.

Un tret de sortida que s’acompanyarà de l’homenatge, amb el Premi Docs d’Honor, a la parella de cineastes francesos Raymond Depardon i Claudine Nougaret. Divendres 3 de maig, Depardon i Nougaret protagonitzaran una trobada a la Filmoteca per parlar del seu procés de treball i presentaran un dels seus documentals més celebrats, La Vie Moderne.

L’edició, que aquest 2024 s’avança al calendari i s’allargarà fins al 12 de maig, comptarà amb dues seus oficials: el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i el cinemes Renoir Floridablanca. El cartell té una quarantena de llargmetratges, dels quals una quinzena formen part de la secció oficial, Docs&Pearls –13 estrenes a l’estat espanyol i dues d’europees–. En aquest apartat hi ha sis títols sobre el colonialisme i que “empenyen a mirar les violències i ferides obertes que han deixat”, ha subratllat Anna Petrus a l’ACN. La directora artística del DocsBarcelona ha detallat que es “qüestionen els colonialismes europeus: portuguès, britànic i francès”, a la vegada, també “la colonització asiàtica, en aquest cas, en forma del capitalisme”.

Petrus ha posat l’accent en l’aposta feta pels directors de la secció oficial, ja que set són cineastes racialitzats i uns altres set formen part de la comunitat LGBTIQ+. A més, hi ha onze dones directores.

Els plats forts de la 27a edició, segons Petrus, són la producció catalana La carga, de Miguel Eek, que “parla de les noves masculinitats, homes que busquen un espai on mostrar-se vulnerables”. Els tres títols catalans a la secció oficial són Hágase tu voluntad, d’Adrián Silvestre; Diari de la meva sextorsió, de Patricia Franquesa, i Globusmania, de Sissel Morell.

La nova secció Docs&Cat s’ha impulsat “per posar una etiqueta” dins el festival i del suport que sempre ha donat al talent català, ha afirmat Anna Petrus. D’aquesta manera, “els professionals i tota l’audiència internacional podran identificar i donar entitat i visibilitat” a la creació catalana. La iniciativa compta amb nou documentals –en total hi ha dotze pel·lícules catalanes al certamen–, entre les quals Petrus també qualifica de plats forts, Un estel fugaç, d’Arturo Méndiz i Ignasi Guerrero, i Casa Reynal, de Laia Manresa.

També hi ha en cartell Respira, mama, de Meri Collazos; Unbound, de John English i Tom Garner; Binu, història de dues estrelles, de Guillem Cabra i Mar Clapés, i Pepi Fandango, de Lucija Stojevic; The Click Trap, de Peter Porta, i Science Fiction, de Francisco Forbes i Ferran Romeu.

Una altra de les novetats d’enguany és Docs&Love que, segons ha definit Petrus, “és una secció no competitiva per estar en consonància amb les pensadores feministes Bell Hooks i Brigitte Vasallo, que d’alguna manera destrueixen l’amor romàntic”.

El DocsBarcelona 2024 comptarà amb la visita, el 10 de maig, del cineasta rus Victor Kossakovsky i servirà per presenta el seu darrer film, Architecton, que avisa sobre l’arquitectura feta amb ciment que té un impacte. La cinta es va estrenar a la Berlinale. Es tracta d’una de les tres sessions especials del certamen, que també inclou la proposta La fugida, una producció de 3Cat, dirigida per Josep Morell, Guillem Sánchez i Marc M. Sarrado, que dona veu a les víctimes d’abusos sexuals dels jesuïtes de dues escoles barcelonines.

Es pot consultar la programació al web docsbarcelona.com/festival/festival-edicio-2024/programacio-2024



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kike Maíllo
Director de cinema

“Quan l’èxit no neix del talent, és efímer i buit”

Barcelona
Festival de canes

Els deliris de grandesa de Coppola

canes
Estrenes de cinema

Belén Rueda, una dura entrenadora de gimnàstica rítmica que es col·lapsa

barcelona
François Cluzet i Thomas Lilti
Protagonista i director de ‘Los buenos profesores’

“Els actors i directors cuidem l’estat d’ànim de la gent”

Donostia

El jove jazz català conquereix Nova York i Amsterdam

Girona
Eugènia Broggi
Fundadora de l'editorial L’Altra

“Les editorials independents som molt dependents dels bancs i això és una cosa bona”

barcelona
comèdia romàntica

Meg Ryan i David Duchovny, l’escalf d’un antic amor

cinema / drama

Calma tensa en família amb ‘Un sol radiant’

cinema / drama

‘Calladita’ amb la promesa de condicions millors