Llibres

LLIBRES

LLIBRES

Les setenes jornades Transversal se sumen al centenari de la mort d’Àngel Guimerà

Les jornades organitzades a l’àmbit del luxós hotel Meridien Ra del Vendrell convoquen autors com la premi de las letras Cristina Fernández Cubas i el premi Sant Jordi Jordi Puntí

Les setenes jornades literàries Transversal ja son en marxa. El seu organitzador, José Luis Espina ha mogut la maquinària perquè la Costa Daurada torni a ser una de les capitals literàries de la primavera. Les jornades organitzades a l’àmbit del luxós hotel Meridien Ra del Vendrell convoquen autors com laflamant premi de las Letras Cristina Fernández Cubas i l’últim premi Sant Jordi Jordi Puntí. També s’han sumat al centenari de la mort d’Àngel Guimerà, originari de la localitat penedesenca tot i haver nascut a Santa Cruz de Tenerife, on també se’l considera com un dels grans de les lletres canàries.

Espina explica que “poques vegades un hotel de les característiques de Le Méridien Ra ha fet una aposta tan clara per la literatura i la cultura en general. Des dels seus inicis, aquestes jornades han estat plantejades com un festival de petit format i un lloc de trobada entre creadors i lectors, partint de propostes plurals i eclèctiques en gèneres i temàtiques i comptant amb la participació d’autors i autores de destacada qualitat literària.”

L’any 2017 va tenir lloc la primera edició de les trobades, organitzades per Le Méridien Ra i Bracket Cultura, un projecte interromput només el 2020 a causa de la pandèmia al qual s’han vinculat nous col·laboradors com l’Ajuntament del Vendrell, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya), CEDRO i la Universitat Rovira i Virgili.

En aquesta nova edició tornarà a ser present la mar, aquesta vegada com a espai de misteri, inspiració per a navegants i cau d’éssers màgics o reals. Jordi Esteva i Antón Castro han escrit sobre la mar des de diferents òptiques i seran ells els encarregats de traslladar-nos a aquests espais de grans incògnites. Es reserva també un lloc per a la ciència i, des de la neurobiologia, Mara Dierssen parlarà sobre la relació entre cultura i benestar. Entendre la reacció del nostre cervell davant l’art alhora que comprendre la influència del cervell en els processos creatius, ens donarà les claus per a entendre la cultura com alguna cosa més que un benefici estètic. De nou tindrà cabuda la música, ara posant el focus en l’artista, els seus egos i excentricitats, en aquest personatge que fora dels escenaris és un desconegut per a l’espectador. El darrer premi Sant Jordi Jordi Puntí i Jesús Ruiz Mantilla ens revelaran alguns d’aquests secrets.

Espina afegeix que “en temps d’ensurts i mals auguris sorgeix la pregunta de si queda espai per a les utopies i si poden ser un contrapunt a les pors i un estímul per a l’esperança.” Care Santos i Albert Lladó intentaran treure l’entrellat.

Àngel Guimerá serà un altre dels grans protagonistes- Veí del Vendrell, on es troba la seva Casa Museu, i dramaturg vinculat al moviment de la Renaixença, es commemora enguany el centenari de la seva mort. Sobre la seva obra parlarà Ramon Bacardit, comissari de “L’Any Guimerá”, i l’actriu Carla Pueyo llegirà un selecció de les seves obres.

La fabulació en la literatura està plena de camins, però la ficció literària transita a vegades pels marges de la realitat. Cristina Fernández Cubas i Pilar Adón, mestres del fantàstic i les realitats paral·leles, parlaran sobre aquest desconcert literari de la raó. Tot plegat és un tast d’una cita, d’entrada lliure, i que destaca per l’elegància de l’espai i el nivell dels debats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint

Cultura

Mor Tony McFarr, el doble d’acció de Chris Pratt i Jon Hamm

música

Pol Bordas estrena ‘Cor petit’ amb la ‘col·labo’ de Figa Flawas

girona

La Casa Natal de Dalí, guardonada en els Premis CETT Alimara

FIGUERES

L’Ajuntament de Portbou torna a ser patró de la Càtedra Walter Benjamin

PORTBOU
música

Cala Vento versiona ‘Pau’ d’Els Pets en el seu vintè aniversari

girona
cinema

Nous membres d’honor de l’Acadèmia del Cinema Català

barcelona