Patrimoni

MUSEUS

Jusèp Boya, Gemma Carbó i Rosa Lluch seran els experts que assessoraran el procés per escollir el nou director del Muhba

Jusèp Boya, director del Museu d’Arqueologia de Catalunya; Gemma Carbó, directora del Museu Terra; i Rosa Lluch, professora d’història medieval de la Universitat de Barcelona, són els tres experts designats per formar part de la comissió assessora del procés de selecció del nou director del Museu d’Història de Barcelona (Muhba). Els seus noms els ha fet públics l’Ajuntament en una nota en què, a més, es fan alguns aclariments de les bases de la convocatòria, criticada pel sector i fins i tot impugnada per l’Associació de Professionals de la Museologia de Catalunya (AMC) . Un dels punts més controvertits era que enlloc s’especifica l’expertesa necessària per ocupar el càrrec. En aquest sentit, el consistori ha puntualitzat ara que “la valoració de l’experiència, els coneixements, la formació i les competències professionals es referiran a l’àmbit específic del lloc de treball, i per tant a la museologia, gestió de museus, història, patrimoni cultural”.

Una altra de les demandes de l’AMC era que es publiqués la remuneració, cosa que ara també apareix en l’anunci aclaratori. La retribució bruta anual és de 73.713,26 euros. “Estem contents perquè és la primera vegada que l’Institut de Cultura (Icub) dialoga amb nosaltres per fer les coses bé o en tot cas millor. Mai ens havien fet el més mínim cas i no havien cedit en res del que els plantejaven”, subratlla el president de l’AMC, Joan Vicens. El gerent de l’Icub, Oriol Martí, va contactar amb ell de seguida que els mitjans de comunicació van recollir el malestar del sector. Martí li va detallar els canvis que estaven disposats a introduir en les bases. “A canvi, ens va demanar que retiréssim el recurs. Ho vam valorar a la junta i vam decidir que sí perquè, encara que no ho haguem aconseguit tot, hem obert un nou camí per col·laborar”, sosté Vicens.

Un altre punt polèmic té a veure amb el coneixement de català que s’exigeix als candidats. O, millor dit, que no s’exigeix. “Des de l’Ajuntament ens diuen que no ho fan en els llocs d’alta direcció pensant en els professionals estrangers que poden presentar-se, i als quals, en cas que guanyin, se’ls dona un temps perquè l’aprenguin”, explica Vicens. Sigui com sigui, si bé les bases de la convocatòria del Muhba no s’han tocat, els aspirants sí que s’han trobat, quan han fet la inscripció, un formulari en què se’ls preguntava pel certificat de català que tenen. “És un pas, perquè fins ara no es demanava en altres concursos”, rebla Vicens.

El termini de presentació de sol·licituds per participar en el procediment ja ha finalitzat. El consistori ha publicat la llista provisional de persones aspirants admeses. Són 29 (els seus noms es poden consultar aquí ), d’entre les quals hi ha, per exemple, l’arquitecte Josep Bohigas.

L’actual director del Muhba, Joan Roca, es jubilarà al desembre després de disset anys en el càrrec.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

EQUIPAMENTS

Més de 110.000 persones participen en la Nit dels Museus

barcelona
Crítica

Manolo García, entre globus i exabruptes

FESTIVAL DE CANES

Paul Schrader i Richard Gere es retroben

CANES
Crítica

Concert kairològic

Festival de cinema

La crueltat de Yorgos Lanthimos torna a Canes

Canes
Quim Gibert
Ensenyant i autor del llibre “Allà d’allà”

“La llengua persistirà si estem disposats a mobilitzar-nos”

Banyoles
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint