Art

figueres

Dibuixos de l’adolescència de Dalí per commemorar els 120 anys del seu naixement

La Casa Natal Salvador Dalí ha obert avui al públic les noves Obres Convidades, en el marc de la celebració dels 120 anys del naixement de Salvador Dalí el dia 11 de maig de 1904. L’àmbit Obres Convidades acull obres de diferent tipologia i procedència, ja sigui en préstec d’un altre museu o com en aquest cas, d’una col·lecció particular, per tal d’oferir al públic de la Casa Natal Salvador Dalí mostres de petit format amb obra original.

En aquesta nova edició, s’exposen dibuixos de la primera època del pintor, on emergeixen imatges relacionades amb Figueres i l’Empordà, que acaben esdevenint iconografies empordaneses. És el cas de les diferents peces literàries d’autors empordanesos que Dalí il·lustra, com L’oncle Vicents (sic), de Josep Puig Pujades o El ritme de la revolució, de Jaume Miravitlles. La sardana és també un tema rellevant durant la joventut del pintor empordanès, tal com mostra la portada d’Empordà Federal del 15 d’octubre de 1921, dedicada als compositors Pep Ventura i Enric Morera amb motiu de l’homenatge ofert per l’associació Germanor Empordanesa. A la sala es presenta un estudi en clau noucentista d’aquesta portada.

D’aquestes Obres convidades també se’n poden destacar els programes de Fires i festes de Santa Creu de Figueres de 1921 i 1922, amb il·lustracions de Dalí a la portada, fent present el lligam de l’artista amb la seva ciutat natal.

La família és un tema recurrent en les obres de joventut de Salvador Dalí, i es manté present –com el paisatge del Cap de Creus– al llarg de tota la seva producció artística. És precisament el suport de la família a les inquietuds del Dalí infant el que ha permès que es conservin obres de quan l’artista tan sols tenia entre sis i deu anys.

Coincidint amb l’obertura al públic de la nova edició de les Obres Convidades, també es presentarà la placa de marbre dedicada a Salvador Dalí, de l’escultor Artur Novoa, i que es va instal·lar a la façana de l’edifici el 12 d’agost de 1961 amb motiu de l’homenatge que Figueres va retre a Salvador Dalí, després que el pintor expressés la voluntat de bastir el seu Museu a la ciutat.

Així, un cop restaurada, la placa lluirà de nou, ara a l’interior de la Casa Natal Salvador Dalí, després de la seva retirada l’any 2005 en començar les obres de rehabilitació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà