Llibres

Cultura

Mor Ivan Ivanji, escriptor serbi i supervivent d’Auschwitz

L’escriptor serbi, Ivan Ivanji, va morir dijous, als 95 anys, a Weimar, municipi alemany on el van fer ciutadà d’honor. L’alcalde de la vila, Peter Kleine, va expressar el seu condol: “Amb ell, Weimar perd una personalitat extraordinària, profundament vinculada a la nostra ciutat i al llegat de Buchenwald. Trobarem a faltar la seva saviesa i intel·ligència, i també el seu meravellós sentit de l’humor”.

Va néixer el 1929 a Zrenjanin (Sèrbia). Vivia amb el seu tiet i l’any 1944 va ser detingut per jueu i deportat al camp d’Auschwitz. El juny del mateix any va ser traslladat a Buchenwald, a l’octubre a Niederorschel, i el febrer de 1945 a Langenstein-Zwieberge. Va ser rescatat dos mesos més tard. Posteriorment, va viure una extensa vida com a escriptor. Va ser autor de nombroses novel·les, contes, drames i assajos en serbi i alemany, i va traduir al serbi diverses obres d’autors de gran prestigi com Bertolt Brecht, Günter Grass, Heinrich Böll, o Max Frisch, entre altres. A més, del 1982 fins al 1988 va ser secretari general de la Unió Iugoslava d’Escriptors. L’any 2017 va firmar la Declaració sobre la llengua comuna de croats, serbis, bosnians i montenegrins, per defensar que la llengua que fan servir tots aquests països és una de sola amb diversos accents dialectals.

Al llarg de la seva vida també va dedicar-se a preservar la memòria dels camps de concentració. Va participar en actes de commemoració i va realitzar grans discursos i escrits emotius. L’any 2019 va ser condecorat amb l’Orde del Mèrit de l’estat lliure de Turingia, i el 2020 el van fer ciutadà d’honor de Weimar (Alemanya).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Novetat editorial

Jaume Planas dissecciona la fauna local d’un barri com n’hi ha tants

blanes
Música

Empúries acull un concert de músics exiliats

L’Escala
cultura

L’Arxiu Lafuente de Santander compra la col·lecció d’objectes culinaris d'Antoni Miralda

barcelona
FESTIVAL DE CANES

Jonás Trueba aposta per l’amor

canes
arts escèniques

Catorze finalistes catalans als Max, amb una gala dedicada a Guimerà

barcelona
GIRONA

Unes 700 persones assisteixen al Pati Cultural 2024

GIRONA
patrimoni

Manresa restaura l’escultura dedicada a Josep Anselm Clavé

Manresa
Música

L’Embassa’t atrau 7.600 persones, una xifra rècord pel festival

Sabadell

Identificat el patrimoni natural i arquitectònic a protegir

Polinyà