Llibres

novetat editorial

Edicions de 1984 publica la ‘Poesia completa’ de Ventura Ametller

Edicions de 1984 no és el primer cop, ni serà l’últim, que s’embarca en una aventura arriscada comercialment però necessària culturalment. Ara presenta Poesia completa, una recopilació en dos volums d’unes 800 pàgines cadascun, de 1.300 poemes de Ventura Ametller, nom de ploma de Bonaventura Claveguera i Claveguera, veterinari d’escorxador professional i, la resta del temps, un intel·lectual d’alta volada, un esperit renaixentista que, en vida, només va publicar alguns dietaris, dues novel·les (Suma caòtica i Resta caòtica; també té la inacabada i encara inèdita Multiplicació del caos) i uns 150 poemes en tres llibres independents.

Els poemes de Poesia completa són la majoria inèdits fins ara i escrits entre el 1947 i el 2001. El pròleg el signen Carles Duarte i Jaume C. Pons Alorda, hi fan afirmacions com ara que “aquesta Poesia completa, travessada per un potent esperit de postavanguarda i de transgressió, és un convit a descobrir aquesta veu alquímica que s’agermana amb la d’altres diables com Josep Pla, Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Joan Perucho, Josep Palau i Fabre, Andreu Vidal, Josep Palàcios i Màrius Sampere”.

L’epíleg és de Marta Puigventós Pons. “La poesia d’Ametller és una obra exuberant en la qual gairebé tots els temes tenen cabuda. Maximalista i plena de matisos, a vegades fa l’efecte que sigui escrita a raig, amb passió, però una lectura atenta ens mostra que realment és una obra ben pensada, quasi al mil·límetre. Si tenim en compte que és una poesia que abasta tota una vida, s’hi veuen reflectits la totalitat dels sentiments i emocions inherents a tot individu”, escriu Puigventós.

L’autor va néixer a Pals el 1933, tot i que va viure bona part de la seva vida a Mataró. Va ser amic de Josep Pla –mai va perdre el contacte amb el seu admirat Empordà– i va rebre consells del poeta Salvador Espriu, que és qui li va recomanar canviar de cognom, moment en què va signar amb el de la casa pairal on va créixer a l’Empordà, Ametller.

L’editor de 1984, Josep Cots, va comentar que Ventura Ametller “té una obra molt filosòfica, dietarista i, sobretot, centrada en la poesia”.

La seva filla, Teresa Claveguera, presidenta de l’Associació Ventura Ametller, que ha impulsat i treballat durant cinc anys en el projecte, va comentar que el seu pare “escrivia de manera rigorosa, sistemàtica, molt científica; escrivia de tot i sempre”. “La seva obra estava fora del seu temps, amb un univers molt críptic que no s’entenia i per això se sentia poc valorat. Tot i això no es casava amb res ni amb ningú i va escriure amb absoluta llibertat; el rebuig el va convertir en poesia.”

Els hereus, quan el poeta va morir el 2008 després de molts anys de malaltia, es van preguntar si ell voldria que es publiqués la seva obra. “Vam buscar especialistes perquè valoressin els poemes, noms com Laura Borràs, Carles Duarte, Jaume C. Pons Alorda, Joan Safon, entre d’altres, i tots van coincidir en què calia publicar-los”, va explicar la filla de l’autor.

“Si no ho hagués volgut, el meu pare ho hauria cremat, com feia amb els textos que descartava; a més, estava tot molt endreçat, molt preparat”, va afegir. “Per tot plegat vam pensar que publicar aquest llibre era un acte de justícia poètica”, va concloure.

La temàtica és molt variada, encara més perquè és un recorregut vital per més de seixanta anys. “La temàtica està vinculada a l’experiència vital i de territori, perquè la vida de pagès, la terra, hi són presents, com l’amor per l’Empordà, la poètica amorosa i de desengany, el dolor –va morir un germà meu de pocs dies i un altre quan tenia 25 ans–, però no des del punt de vista personal sinó amb una mirada universal, amb un fons sempre filosòfic. Ell va viure i lluitar per la seva obra, sempre amb implicacions universals.”

Per a Cots, aquesta publicació té una “gran rellevància, ja que Ametller no és un poeta qualsevol, la seva aportació altera el cànon poètic de Catalunya”.

“Tenia un nivell de conversa molt alt, et podia parlar de filosofia grega, de física quàntica, de poesia... De petits no l’enteníem. De grans, tampoc. Va poder escriure perquè la nostra mare es va encarregar de la criança dels fills. Ell sempre hi era, tot i que tancat al despatx, escrivint. Però no era un home fosc, la veritat és que era divertit”, va confessar Teresa Claveguera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

FIGUERES

Subhasten les pintures de Morell de les pastisseries Dauner

FIGUERES
art

El fotògraf Jeff Wall porta les seves “pintures de la vida moderna” a la Virreina

barcelona
fira

Desè aniversari de Literal, la fira de llibres i idees radicals

Barcelona
Cultura

Mor Charlie Colin, el baixista de ‘Train’

MÚSICA

El Sónar trasllada l’univers immersiu dels Chemical Brothers a Casa Batlló

BARCELONA
Cinema i sèries

El GAC ofereix 54 beques per escriure guions amb una dotació de 500.000 euros

Barcelona

Sílvia Pérez Cruz aspira a cinc premis Alícia de l’Acadèmia de la Música

BARCELONA
Música

Carles Viarnès porta la fusió de música clàssica i moderna amb l’orgue de la Casa de Cultura

Girona
La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte
ART

La Casa Masó revalora el dibuix de l’arquitecte

GIRONA