Llibres

conferències

Nou programa de residències del CCCB

El nou programa de residències internacionals del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) s’ha estrenat aquest dimarts amb la visita de l’escriptor i periodista nord-americà Patrick Radden Keefe, que estarà a la capital catalana durant un parell de mesos durant els quals treballarà en el seu nou llibre i buscarà complicitats amb agents culturals de la ciutat.

D’altra banda, oferirà un cicle de conferències acompanyat de noms com ara Tom Burgis i Patricia Evangelista. Radden Keefe ha assegurat a ACN que es tracta d’una “gran oportunitat” que li permetrà parlar també de temes que el preocupen com, per exemple, el periodisme d’investigació, perillosament “condicionat pels interessos dels poderosos”, i la irrupció de la intel·ligència artificial, la qual considera que cal “abordar i regular” amb urgència.

El programa de residències internacionals, que durarà tres anys, s’emmarca en el 30è aniversari del CCCB i compta amb la col·laboració de la UOC.

El CCCB i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) han presentat avui, en roda de premsa, un programa de residències internacionals. El projecte, possible gràcies al suport de la Fundació Mir-Puig, acollirà a Barcelona, entre el 2024 i el 2027, nou figures del pensament i la creació d’arreu del món durant un període de dos a tres mesos cadascun, amb l’objectiu de generar projectes conjunts i de possibilitar els vincles amb pensadors i institucions de la ciutat.

El primer resident és el nord-americà Patrick Radden Keefe, un dels referents contemporanis del periodisme d’investigació i un dels autors de no-ficció literària més consolidats de la seva generació. És col·laborador habitual del The New Yorker i autor, entre altres, dels llibres No diguis res (Periscopi i Reservoir Books, 2020), sobre el conflicte d’Irlanda del Nord, i L’imperi del dolor (Periscopi i Reservoir Books, 2021) sobre la dinastia dels Sackler, la família de farmacèutics que va crear i comercialitzar el fentanil, el medicament que està en l’origen de la crisi dels opioides als Estats Units.

La primera activitat, fruit d’aquesta residència, és la conferència El periodisme i els confins de la veritat, que Radden Keefe ha ofert a 350 alumnes de secundària un cop acabada la roda de premsa. L’autor ha reflexionat sobre la importància del periodisme d’investigació i les conseqüències de renunciar a descobrir i defensar la veritat.

A més, Radden Keefe també serà el comissari, entre d’altres projectes, del Dia Orwell 2024 (5, 12 i 19 de juny al CCCB), en què parlarà de les Veritats fràgils: Enfrontar-se als poderosos quan s’ataca el periodisme, que té com a objectiu analitzar l’estat del periodisme i la llibertat d’expressió actualment.

La roda de premsa ha comptat amb la intervenció de Judit Carrera, directora del CCCB; Manel Jiménez-Morales, vicerector d’Aliances, Comunitat i Cultura de la UOC, i l’escriptor i periodista Patrick Radden Keefe.

La col·laboració amb el CCCB està impulsada per l’Àrea de Cultura de la UOC i també compta amb la participació de la professora dels Estudis d’Arts i Humanitats Marina Garcés com a enllaç acadèmic del projecte. La Universitat participarà activament en la generació de continguts i programes durant les residències i posarà a l’abast de la seva àmplia comunitat d’estudiantat i professorat els materials que es generin. Tant per la UOC com pel CCCB, el projecte suposa una oportunitat excepcional per assajar nous formats de transferència i difusió del coneixement.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia