Cultura popular

Cultura

Els Saballuts apunten alt

Els Castellers de Sabadell compleixen 30 anys amb la mirada posada en el futur i la voluntat de continuar creixent

La celebració de l’aniversari el cap de setmana que ve s’emmarca en els actes de Sabadell, Capital de la Cultura Catalana

L’arribada dels més petits de la colla trenca el silenci que inunda el local dels Saballuts, un espai gran que facilita tant la creació de castells d’envergadura com una estada confortable, gairebé familiar. “Em vaig enganxar quan tres mesos després de començar vaig emocionar-me descarregant el 3 de 9”, explica el president dels Castellers de Sabadell, Mario Sánchez. Les paraules emoció, alegria compartida, família, esforç, confiança, treball en equip o valors són algunes de les més repetides entre els membres de la colla per explicar la pertinença a una entitat que celebra els 30 anys i que, amb uns fonaments sòlids, vol continuar creixent. Els assajos apleguen entre 120 i 140 persones, i a les actuacions arriben a ser fins a 160 o 170, segons explica Sánchez. “La porta del local sempre està oberta”, afirma el cap de colla, Joan Carles Sánchez, abans d’explicar que entre els objectius de l’aniversari hi ha ampliar la base social de la colla. “Ens agradaria arribar als números d’abans de la pandèmia”, assenyala el president. Malgrat tot, els camises verdes són optimistes i tornen a posar sobre la taula sentiments però també una dada per demostrar que una més de les característiques dels Saballuts és la resiliència. Recorden l’emoció que tota la colla va sentir quan poc després de recuperar els assajos van construir un 4 de 8 en una actuació a Barberà del Vallès. “Va ser un moment emocionant, semblava molt difícil i ho vam aconseguir”, explica Sánchez, que afegeix que des del 2012, quan el van fer per primer cop, no hi ha hagut cap any que no l’hagin repetit: “Som els únics.” Aquest any d’aniversari, volen treballar el 3 de 8 –que sembla que se’ls resisteix–, el 4 de 8 i la torre de 7. Per fer-ne de 9, assenyalen, necessiten més gent, però no descarten que en un futur puguin recuperar èpoques passades. “Cada any tenim gent nova, però la dificultat està en el compromís”, asseguren. Durant la temporada assagen tres dies a la setmana, a part de les actuacions de cap de setmana. Per arribar a més gent fan tallers a escoles, porten els castells als barris de Sabadell i fan activitats lúdiques i familiars. Entre els camises verdes no només hi ha gent de Sabadell; també n’hi ha de poblacions properes com Barberà del Vallès, Ripollet, Montcada i Reixac o d’altres una mica més allunyades, com ara Esparreguera. Comparteixen una característica amb els castellers d’arreu: apleguen en un espai diferents generacions. I això, per exemple, és un dels atractius per a Ignacio Ruiz, de 67 anys, que ja en fa 17 que és a la colla. “Venim a fer castells però una de les coses que enganxen és la part social”, afirma. I és que als assajos dels Saballuts es respira bon ambient. A poc a poc, com si d’un trencaclosques es tractés, van sumant peces per fer el castell. El cap de colla ho defineix com un “treball cooperatiu” en què tothom té el seu paper i cal “molta confiança”.

Dues de les nenes dels Saballuts comparteixen, a més de l’afició, el nom: Aina. “Al principi és difícil però vas repetint i ja no ho és”, diu la més petita, de nou anys. Ella ho té clar: formar part dels Castellers de Sabadell és “guai”. La gran, de dotze anys, destaca el que sent quan fan els castells a plaça i la gent els aplaudeix. Conclou amb un “és molt xulo”. Lídia Serrano va arribar a la colla per la seva filla petita. De fet, és una de les portes d’entrada més habituals als castellers. Els nens i nenes hi volen participar després de veure una actuació o de participar en un taller a l’escola, els pares els porten i la família es queda. En el cas de Serrano també hi ha una part musical perquè és a la banda que acompanya els castellers. “Som una de les colles que cuidem més la música”, diu amb orgull. El mateix que desprèn Julián Benítez, de 74 anys, el veterà dels Saballuts, quan es defineix com a casteller. Hi és des de l’inici de la colla, que descriu com “una família” i com a part important de la seva vida. “Som persones normals que fem coses extraordinàries”, afirma, i destaca que a la colla “tothom és necessari”. Reconeix que també va arribar acompanyant la seva filla i que al final no només es va enganxar ell sinó també la dona i el fill. Ha fet diferents papers dins dels castellers i n’ha vist de tots colors, però en parla amb il·lusió i estima.

Els Castellers de Sabadell han organitzat activitats durant el cap de setmana del 15 i 16 de juny per celebrar els 30 anys que s’emmarquen en els actes de Sabadell, Capital de la Cultura Catalana. Entre els convidats hi ha la Muixeranga d’Algemesí per mostrar, segons explica el president, “una manera diferent de fer castells”.

Impuls a la tradició castellera a Sabadell
Els camises verdes feien els primers assajos al pavelló cobert de l’escola Joanot Alisanda l’any 1994. Eren un grup de gent interessada en la cultura popular catalana que van crear una colla en una ciutat on no hi havia tradició castellera. La presentació oficial es va fer el 13 de novembre a la plaça de Sant Roc, acompanyats pels Minyons de Terrassa i els Castellers de Terrassa. Van ser colla revelació el 1996 i des de llavors han aconseguit carregar i descarregar castells de 8 i de 9.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia