Música

CRÒNICA

Amaral dialoga amb els escultors

Recordo un Sant Feliu de Guíxols dife­rent quan venia a veure el poeta Genís Cano, que s’havia imprès algun dels seus lli­bres de poe­mes a la impremta lli­bre­ria, avui recon­ver­tida en l’enèsima botiga de moda. Era al començament dels anys vui­tanta i el Genís es con­si­de­rava un ganxó més perquè sabia més que ningú de la loca­li­tat i ho bas­tia de fan­ta­sies quasi gòtiques. Podies apar­car el cotxe pràcti­ca­ment sota la porta del mones­tir bene­dictí i per­dre’t, com fèiem cada ves­pre, pels res­tau­rants com Eldo­rado petit i altres més sen­zills. Les lli­bre­ries han des­a­pa­re­gut en com­bat, però l’oferta cul­tu­ral es com­pensa amb els museus i la música, com l’eclèctic fes­ti­val Porta Fer­rada, que pot con­vo­car estre­lles inter­na­ci­o­nals com Tom Jones, Suzanne Vega o Gene Sim­mons amb con­cer­tis­tes bar­rocs de màxim nivell o repre­sen­tants de la pat­xanga pàtria de totes les comu­ni­tats de la nos­tra dis­sor­tada pell de brau, man­lle­vant parau­lo­tes del mes­tre Espriu.

Després del xou de Robe, diu­menge a la nit es va pre­sen­tar, al Guíxols Arena, Ama­ral, el duet ara­gonès que tri­omfa per terra, mar i aire des de l’any de la can­tim­plora. Amb un ves­tit ver­mell de ser­rells, sem­blant als de Tina Tur­ner però sense arri­bar a l’ale­gria de Salomé, Eva Ama­ral va can­tar tots els seus èxits des de l’icònic ini­cial Sin ti no soy nada, per con­ti­nuar amb Cuando suba la marea –sort que no ho va can­tar a l’Espai Port!– i Marta, Sebas, Gui­lle y los demás. Aguirre i Eva prac­ti­quen un pop pas­teu­rit­zat que con­necta amb àmplies capes de la població. Un amic m’insis­tia que eren uns ali­e­nats men­tre jo li deia que els ali­e­nats érem nosal­tres. Sense la mara­bunta con­vo­cada per l’extre­meny Robe, els sara­gos­sans van fer el seu paper de manera impe­ca­ble. Eva Ama­ral es va esforçar i va ser simpàtica amb un públic lliu­rat a les seves metàfores i evo­ca­ci­ons jovenívoles del pas­sat.

L’endemà, el cro­nista amb un excés de res­saca cau­sat per les aigües amb gas i la coca cola zero, va deci­dir tor­nar a l’Espai Carme Thys­sen, un dels grans al·lici­ents de la ciu­tat. Si no l’han visi­tat, reco­mano el pis dedi­cat al mones­tir, molt didàctic, així mateix, per a la mai­nada. També, per als par­ti­da­ris de la nostàlgia, la planta quarta reu­neix una bona repre­sen­tació dels retrats de músics del gran Fran­cesc Fàbre­gas. Em va fer il·lusió retro­bar foto­gra­fies del vell Vibra­ci­o­nes o a Zappa amb una bar­re­tina, Clap­ton a les ofi­ci­nes de Gay Mer­ca­der, Bowie o el Dylan del 1984 fins als amics Oriol Tram­via i l’enyo­rat Pau Riba, que hau­ria de ser pre­si­dent hono­rari del nos­tre club. També val molt la pena l’expo dedi­cada als diàlegs artístics del fons Thys­sen, on les escul­tu­res man­te­nen un equi­li­bri amb altres mani­fes­ta­ci­ons artísti­ques. Ple de visi­tants fran­ce­sos, l’expo­sició reu­neix des de Clarà, Cor­beró, Plensa i Chi­llida als dos favo­rits meus, tots dos gan­xons: Nei Albertí i Gerard Mas. No se la per­din!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.