Cultura

Roben una relíquia al Santuari de Sant Ramon Nonat a la Segarra

El Santuari de Sant Ramon Nonat, fundat per frares mercedaris al segle XIII, va ser declarat Monument Històric Artístic Nacional el 1980

Un o diversos desconeguts han robat la relíquia de Sant Ramon nonat que el santuari tenia exposada per als peregrins que cada any visiten el temple. Els fets van tenir lloc dijous passat, pocs dies abans de la celebració de la festivitat del sant de la Segarra que cada any convoca a la comarca per la devoció que manté secularment. El pare superior de l'ordre dels Mercedaris, Antonio Lacasa, ha explicat que es van adonar del robatori durant el matí de divendres i que immediatament ho van denunciar als Mossos d'Esquadra. Així mateix, ha afegit que el robatori no repercutirà en la celebració de la festivitat del sant, ja que encara disposen d'una altra relíquia.

Lacasa ha manifestat que el robatori va tenir lloc durant el dia, ja que l'església roman oberta durant tota la jornada per als visitants que diàriament passen per Sant Ramon, uns 30.000 cada any. Els lladres van forçar el pany del sagrari que contenia la relíquia. Lacasa ha assenyalat que el reliquiari no té valor econòmic, sinó que el seu valor és sentimental i religiós, i ha explicat que el seu lloc l'ocuparà ara una estampa del sant.

Les restes de Sant Ramon es van conservar al santuari fins al 1936, quan va començar la Guerra Civil. Abans d'escapar, els pares del santuari van amagar l'urna amb les restes mortals del sant en una de les parets del santuari. Quan els religiosos ja no hi eren, dos guàrdies de la Generalitat van obligar el paleta que havia amagat la urna a ensenyar-los el lloc i a lliurar-la. Abans d'endur-se es va repartir un ban pel poble advertint que els veïns que volguessin podien veure les relíquies abans que les portessin a Barcelona. Després d'aquest episodi, ha explicat Lacasa, ningú més ha tornat a saber de les restes del sant.

Fins ara, el santuari conservava tres relíquies que els van ser lliurades per la diòcesis i altres petites esglésies que conservaven alguna resta d'ossos del sant.

No és l'únic robatori
El pare superior també ha explicat que aquest no ha estat l'únic robatori a l'església, ja que en els últims mesos el Santuari ha estat víctima de diversos furts. Així, s'han endut un sagrari de fusta de l'altar del Santíssim; dues figures amb àngels que adornaven el sagrari de la relíquia de Sant Ramon; tres figures de la Mare de Déu de la Mercè i dues figures d'àngels de la capella del Santíssim. El pare Lacasa ha dit que aquests robatoris s'han anat produint des del mes de desembre i, a conseqüència d'ells, s'ha tancat la capella del Santíssim i s'han retirat totes les imatges de l'església.

L'església del santuari roman oberta durant tot el dia per la gran devoció que té el Sant en la Segarra i també per l'atractiu turístic de l'històric edifici d'estil neoclàssic i barroc.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Josep Maria Sebastian: “Tots els crims són de proximitat... per a algú segur”

campdevànol
música

La cantant kurda Aynur Dogan encapçala el FIMPT de Vilanova i la Geltrú

vilanova i la geltrú
MÚSICA

La periodista empordanesa Georgina Arnau debuta en la música com Genna amb ‘El pacte’

castelló d'E.
art

El ‘Bestiari’ de Carlos Casas porta a Venècia sons i imatges d’onze parcs naturals catalans

venècia
Crítica

Quant n’hem d’aprendre!

música

Cala Vento guanya amb ‘Casa Linda’ els Premis Min al millor disc de rock i al millor disc de l’any

torroella / figueres
guardó

Raimon rebrà el Premi Prat de la Riba 2024 de l'IEC la diada de Sant Jordi

barcelona
Cultura

Mor Feliu Trujillo, prestigiós ceramista artístic d’Esparreguera

TEATRE

Gorina trasllada a ‘Ifigènia’ el dolor de totes les dones sacrificades

BARCELONA