Cultura

Espais inquietants

El pintor Antoni Taulé exposa a Can Framis, de la Fundació Vila Casas, pintures i fotografies d'arquitectures silencioses

Taulé, que resideix a París, es retroba amb el públic català després de vuit anys d'absència

Quan Antoni Taulé (Sabadell, 1945) vol explicar l'essència d'alguna de les seves obres es col·loca davant el suport i dibuixa enèrgicament tot de línies i punts de fuga imaginaris. Taulé està interessat en l'eix de l'escena, en l'eix corporal de tots nosaltres i en l'eix de la Terra. La seva és una obra matemàtica, travessada per multitud de meridians i paral·lels invisibles, però, per a l'espectador.

De formació d'arquitecte, Taulé cultiva un art d'arrels arquitectòniques, que es materialitza tant en les seves pintures com en les seves fotografies. Els dos suports dialoguen amb tota naturalitat a l'exposició que es pot veure a Can Framis de la Fundació Vila Casas, a Barcelona. En Taulé pintura i fotografia són dues cares de la mateixa moneda: espais de llum i ombra, sovint anacrònics, en els què el paisatge s'endinsa en els interiors.

Comissariada per M. Claire Uberquoi, l'exposició, centrada en l'última dècada del pintor, suposa el retrobament de l'obra de Taulé (que resideix entre París, Formentera i Suïssa) amb el públic català, després de vuit anys. Com diu Uberquoi, l'obra de Taulé no és gaire coneguda a Catalunya. “No és un pintor figuratiu, ni realista, ni hiperrealista”, assegura. A Taulé tampoc li agraden les etiquetes, encara que admet que els seus espais inquietants poden tenir un cert parentesc amb els del pintor metafísic Giorgio De Chirico. “Els espais buits són una prolongació de l'espectador, que pot entrar i sortir de l'escena”, afirma ell.

Malgrat la gran soledat que desprenen les obres de Taulé, no totes estan deshabitades. Alguns personatges, com les nenes situades enmig d'un passadís del Museu de la Memòria Jueva de Berlín, semblen estar fora de context. “Com potser ho estem tots...”, corrobora.

Antoni Taulé. La màgia del silenci.

can framis. Roc boronat, 116-126. barcelona. fins al 12/2/2011



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen