la contra

La Fornaca del segle XXI

Un audiovisual reconstrueix amb detall l'activitat dels forns romans de Vilassar de Dalt

primera sessió. Unes 300 persones van assistir ahir a la presentació en societat del nou audiovisual. L'acte va estar presidit per l'alcalde del municipi, Llorenç Artigas, i va comptar amb la participació de representants d'Abertis i la Diputació, que han finançat el projecte.


Com eren exactament els forns romans de La Fornaca, dels quals ara només queden unes restes arqueològiques? Quin tipus d'activitat s'hi duia a terme? Quantes persones hi treballaven i quins productes s'hi elaboraven? Totes aquestes i moltes altres preguntes queden resoltes després de veure el nou audiovisual, que ha preparat el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt, i que ahir es va presentar amb motiu de la festa major.

El vídeo té una durada de nou minuts i combina imatges virtuals amb d'altres d'actuals de jaciments romans del Baix Maresme, inclosos evidentment, els forns de Vilassar de Dalt. Es projectarà al costat de les restes de La Fornaca i servirà com a introducció a la visita. «Es busca ajudar a comprendre com eren d'importants aquests forns», explica Enric Ortega, tècnic del museu, que afegeix que el segell de La Fornaca s'ha trobat en restes de recipients d'antigues vil·les romanes de la comarca, com ara Torre Llauder (Mataró) o Can Sentromà (Tiana). «Serà un testimoni molt gràfic adreçat sobretot als escolars que periòdicament visiten aquest punt del municipi», afegeix el tècnic municipal, que ahir es va encarregar de la presentació en societat. L'audiovisual, igual que el recinte arqueològic, es podrà veure també tots els primers diumenges de mes. L'entrada és gratuïta.

Les restes de La Fornaca es van descobrir el 1949 a l'interior d'una casa particular tocant al camí de Mataró de Vilassar de Dalt. Es tractava d'un primer forn, del segle III, i s'ocupava de la fabricació de recipients de terrissa i materials per a la construcció. La troballa de diverses peces amb el seu segell en vil·les properes fa pensar que es tractava d'un centre industrial de força rellevància. No va ser, però, fins l'any 2000, que el consistori va comprar la finca i va continuar excavant. Va ser aleshores quan es van trobar els altres dos forns que completen el jaciment, un dels quals en molt bon estat de conservació. El recinte museístic va obrir les portes ara fa un any i ha tingut una molt bona rebuda de públic.

La idea de completar la visita amb un audiovisual va sorgir abans de l'obertura del recinte. Va ser concretament el 2007 i des del museu van començar a buscar un finançament, que van trobar en l'empresa Abertis, que va pagar la creació de l'audiovisual, i en la Diputació de Barcelona, que es va fer càrrec de la pantalla gegant i el projector. Representants d'ambdues parts van assistir ahir a la presentació que va presidir l'alcalde de Vilassar de Dalt, Llorenç Artigas, i que va reunir prop de 300 persones al davant de la pantalla.

Un cop inaugurada, es va convidar tothom a visitar els forns. Una visita que, a partir d'ahir es fa amb una major aproximació, amb una idea més precisa de com era aquell nucli industrial de la comarca gràcies a l'aplicació de les noves tecnologies. Passat i present s'uneixen en un mateix espai per donar lloc a La Fornaca del segle XXI.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA