Cultura

El passat andalusí

Acaben les obres de rehabilitació de les ruïnes del castell de Siurana, que permetran al públic conèixer el passat sarraí del lloc

Un equip d'escaladors han dut a terme la neteja dels llocs inaccessibles del penya-segat

Les ruïnes del castell de Siurana ja estan consolidades i són aptes per ser visitades amb seguretat. Tècnics de l'Instituto del Patrimonio Cultural de España, organisme del Ministeri de Cultura que ha sufragat els prop de 500.000 euros que ha costat l'última fase de rehabilitació, van visitar ahir la fortificació per conèixer de primera mà les actuacions que s'hi han fet des de 2006, en què va començar la quarta fase de les obres. Les actuacions arqueològiques que s'hi han dut a terme han posat al descobert un conjunt d'habitatges dels segles X i XI, època en què Siurana encara era sarraïna.

També s'hi han col·locat baranes de protecció i s'han millorat els accessos que permetran al públic observar millor les diferents àrees del castell. Amb els treballs arqueològics, que ha dirigit Joan Menchon, s'han trobat nombroses restes d'edificis i habitatges de l'interior del castell, a la vegada que s'ha netejat i impermeabilitzat la cisterna que estava situada en un indret conegut popularment com la presó. Atès que l'entorn es troba en un penya-segat de més de 250 metres de desnivell, ha calgut la intervenció d'un equip d'escaladors per netejar la vegetació de llocs inaccessibles. L'Ajuntament de Cornudella vol fixar una documentació gràfica de tot el recinte per tal que el visitant comprengui millor la importància del castell originari, que data del segle IX. La fortalesa sarraïna va ser conquerida pels cristians a començament del segle XII i va ser enderrocada per ordre reial després de la guerra de Successió. L'alcalde, Josep M. Castan, confia a obtenir finançament de la Generalitat per acabar d'adaptar la fortificació a les visites d'un públic que cada any és més nombrós, tot i que fins ara no tenia accés al castell per raons de seguretat.

Les tasques de consolidació i rehabilitació del castell de Siurana, que era molt gran i ocupava tot el nucli de Siurana, han durat més de deu anys. Van començar l'any 1999, s'han dut a terme per fases i sempre pendents dels ajuts de les administracions superiors. Fa sis anys s'hi van trobar les restes arqueològiques d'una mesquita.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA