cultura

El terror és dins i fora

‘Ullals' es basa en un cas real de maltractaments en un poble empordanès

“És una versió actualitzada dels mites clàssics, traslladats a casa nostra”, diuen els autors

Ullals és l'aterridora experiència d'un adolescent en un internat ben particular. El blanenc Salvador Macip i el figuerenc Sebastià Roig han recuperat les seves lectures juvenils –especialment Lovecraft– per construir una novel·la d'intriga àgil i colpidora. Ullals (que publica Lluna Roja), reconeguda amb el 37è premi Joaquim Ruyra de narrativa juvenil, s'inspira en fets reals. L'any 2006, a Sant Llorenç de la Muga (Alt Empordà), va transcendir el cas d'uns presumptes maltractaments a uns joves suïssos confinats pels seus pares en un reformatori situat a la muntanya. Els nois van denunciar que no els deixaven tenir cap contacte amb la seva família, rebien tota mena de càstigs, els feien dormir al ras en gàbies per a senglars, els deixaven hores sense menjar... El cas es va descobrir perquè un dels nois se n'havia escapat. Ningú del poble en sabia res. “Havíem escrit coses de ciència-ficció, però no ens hauríem imaginat una cosa així”, apunten Macip i Roig. Del fet de llegir la notícia a la premsa neix la idea d'escriure'n una novel·la, que ells han amanit afegint-hi elements fantàstics.

El Vicent, un nen ric i consentit, viatja en avió, sol, a un centre per passar-hi l'estiu. Els seus pares no poden amb ell, i no és el primer cop que l'envien a passar uns mesos en un internat. Aquest cop serà molt diferent. El Vicent és conduït a un mas enmig d'un bosc, en una zona despoblada, on es veurà sotmès a un tracte infernal. Al mas hi ha altres interns, un noi i una noia de la seva edat, que malviuen sotmesos a les ordres de tres individus sense escrúpols. Però hi ha un altre enemic, l'exterior. Una amenaça constant i salvatge, una mena de bèsties semblants a senglars que envolten l'indret i es mostren cada vegada més agressives. Els anomenen feréstecs. No els veuen, però els senten. Els nois cada dia treballen sense descans per construir un mur defensiu que els separi dels monstres. I qualsevol acte de desobediència és castigat severament pels vigilants. “Per a nosaltres el llibre ha estat com una versió actualitzada dels mites clàssics, traslladats a casa nostra”, expliquen els autors. Com en alguns westerns o pel·lícules de zombis, els protagonistes se senten encerclats i resisteixen en el seu fortí. “Quan treus totes les capes et quedes amb la pura supervivència”, afegeixen. El Vicent roman incomunicat i sotmès a una situació extrema. Només trama com en pot fugir...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona