cultura

Els autors gironins també tenen parada

Josep Pastells, Martí Gironell, Xevi Sala, Miquel Pairolí, Susanna Rafart i Jaume Puig estrenen llibre

És molt probable que el més venut d'aquest any sigui un llibre amb la noble aspiració de fer dels lectors més bones persones, però com que els propòsits de la literatura tot sovint són malvats, valdrà la pena tenir en consideració dues novel·les d'autors gironins que, endinsant-se en la perversitat, despunten com dos eficients antídots contra l'estovament del cor i tots dos amb la seva primera obra publicada: Momssen, de l'advocat blanenc Jaume Puig, retrat d'un individu absolutament amoral que aspira a convertir-se en escriptor, i Les causes perdudes, finalista del Premi Bertrana, del periodista d'El Punt Xevi Sala, que qüestiona les fronteres entre el bé i el mal per mitjà d'un mestre acusat de pederàstia destinat a exercir al barri més marginal de Girona. Al costat d'aquests dos debutants, un parell de veterans: l'escriptor i columnista Miquel Pairolí, que publica Octubre, el seu diari més depurat, i el professor de literatura anglesa de la Universitat Pompeu Fabra Miquel Berga, que ha traduït i editat Un hotel a la costa, de Nancy Johnstone, una crònica que fa reviure la Tossa dels anys trenta i que en dos mesos ha exhaurit la primera edició. A banda de l'aposta comercial del besaluenc Martí Gironell, que persisteix en la novel·la històrica amb L'arqueòleg, també tindrà un espai destacable a les parades el retorn d'un renegat, el ganxó Ponç Puigdevall, llargament absent tant de Girona com del món editorial, que irromp amb la novel·la, d'escenaris ben recognoscibles, Un dia tranquil, Premi Ciutat de Barcelona i finalista del Crexells. Una altra autora retornada del passat és Àstrid Magrans, que ha escrit en col·laboració amb Josep N. Santaeulàlia Amb home o sense, una visió càustica de la maternitat al límit de l'edat fèrtil.

Pel que fa als escriptors de les noves fornades, caldrà estar atents a la resposta dels lectors a l'última novel·la de Josep Pastells, Vida i miracles d'Odell Kraus, i a la segona que publica Pau Planas, La ciutat de les finestres, després de guanyar el Just M. Casero el 2007. També a rebuf del premi instituït per la Llibreria 22 de Girona, Núria Martí, que en va ser finalista aquell mateix any, presenta el recull de contes Naturalesa humana, i Helder Farrés, guanyador en l'última edició, buscarà el seu lloc a les parades amb el seu torbador Novotsky.

Els lectors de poesia són afortunats: l'empordanesa Rosa Font Massot acaba de publicar Un lloc a l'ombra, Premi Carles Riba 2010, sense cap dubte un dels llibres més exquisits d'aquesta diada. Abraham Mohino, d'altra banda, recupera finalment l'Obra poètica completa de Rosa Leveroni, un volum editat per Quim Curbet que acaba de merèixer el premi Quima Jaume de Cadaqués, i l'editorial de la revista El Llop Ferotge rescata la poesia inèdita d'un dels seus enyorats fundadors, Locus evelinus, d'Albert Compte. Finalment, per als que estimen les rareses, i la seva inesperada bellesa, Gaspara i jo. Sobre l'amor, un assaig de teoria poètica amb què la poeta de Ripoll Susanna Rafart va rebre el Rovira i Virgili.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda