cultura

Sant Jordi mata el dragó de tres caps: pluja, crisi i vacances Els escriptors, reis per un dia

Tot Catalunya, des de les grans ciutats fins als pobles de la costa, va viure intensament una diada amb cues a les llibreries, roses exhaurides i temps força estable

Els candidats del 22-M aprofiten la gentada

Ahir, cap a les 7 del matí, moltes localitats gironines es van despertar amb una pluja intensa que no feia preveure en absolut una diada tan brillant, en tots els sentits, com ahir ho va ser Sant Jordi, triomfador absolut sobre el drac de tres caps que l'amenaçava: les previsions de mal temps, la coincidència amb les vacances de Setmana Santa i, com ja és habitual, la crisi. A la Rambla de Girona, els llibreters van muntar les seves parades sota una pluja intensa i molts van triar l'opció de protegir els llibres amb tendals, que al final no van caldre durant la resta de la jornada, tot i que uns núvols amenaçadors s'anaven alternant amb un sol tímid i agradable.

En general, sembla que el balanç de la jornada és força positiu pel que fa al sector de llibre –ahir les cues i aglomeracions a moltes llibreries i les seves parades instal·lades a rambles i passejos van ser habituals– i no tant pel que fa a la rosa tot i que, a les floristeries, els preus van baixar força respecte als últims anys.

Ahir també va ser un dia intens de precampanya electoral i els polítics van sortir al carrer per intentar-ne ser coprotagonistes i oferir roses, maduixeres, xapes, globus i somriures als electors en potència. A la plaça de Catalunya de Girona, espai habitual de les entitats, organitzacions no governamentals i partits, hi havia tots els candidats principals a l'alcaldia, al costat dels mormons, els jugadors del Girona FC, els estudiants d'Agrònoms, la Jove Orquestra del Gironès, el GEiEG, els pallassos d'hospital de Xarop Clown i els Maulets, que continuen venent llibres a pes i que, a més, ahir van anar penjant per la Rambla els cartells del concert en defensa de la llengua Que no ens prenguin la paraula! que han organitzat per avui al vespre a la plaça dels Jurats de Girona (21.00 h, gratuït), amb les actuacions dels mallorquins Eixut, els valencians Inèrcia, Les Absentes, del Solsonès, i els PD's Dupond i Dupont. Entre els “botxins de la llengua” que il·lustren el cartell, hi ha des de Felip V fins a Joan Carles I, passant per Franco i diversos polítics en actiu.

LES XIFRES

19
milions d'euros
és la quantitat que ahir esperava facturar el Gremi de Llibreters com a balanç final de la diada de Sant Jordi a tot Catalunya.
400
parades de llibres van ser les que ahir es van instal·lar al país. La venda de llibres per Sant Jordi representa del 5 al 8% del total anual.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda