Altres

La contraportada

La guia del bateria extrem

El sarrianenc Alfred Berengena, un dels millors bateries de música extrema de l'Estat, presenta avui el seu segon mètode de bateria, ‘Doble bombo avanzado', a Sarrià de Ter

Alfred Berengena (Sarrià de Ter, 1978) sempre va voler ser bateria. Els seus dos germans, Rubén i Ismael, també són músics: bateria i guitarrista, respectivament. L'Alfred ha triat un camí més dur: com ell repeteix sovint, li ha tocat picar pedra, i la frase serveix tant a un nivell metafòric com estrictament descriptiu. Alfred Berengena és un dels millors –potser el millor– bateries de música extrema de l'Estat espanyol. Parlem de black metal, speed metal, death metal i altres subgèneres metàl·lics no aptes per a ànimes sensibles, una conjunció d'acceleració i contundència que per a un bateria es converteix gairebé en un esport de risc. Avui, Alfred Berengena presentarà el seu segon llibre, un mètode de bateria titulat Doble bombo avanzado / Advanced double bass drummig, editat en castellà i anglès –tot i que l'original de Berengena era en català– per l'editorial italiana Carisch. La presentació tindrà lloc a les 9 del vespre al pati de l'ajuntament de Sarrià de Ter, justament el mateix espai on l'Alfred va començar a tocar a la bateria amb el seu primer grup, als 13 anys.

Tot i que actualment viu a Sant Dalmai, Berengena continua molt vinculat a Sarrià, on l'Ajuntament li ha ofert un local i moltes més facilitats que el de Vilobí d'Onyar, on viu ara i on afirma que ha rebut “un tracte totalment discriminatori”. Llicenciat en grau superior de jazz i música moderna (especialitat en bateria) pel Conservatori de Perpinyà, Alfred Berengena té una clara vocació pedagògica, com ho demostren els seus dos llibres –el primer de doble bombo essencial, inspirat pels exercicis que proposava als seus alumnes–, els clínics i classes magistrals que ofereix tot sovint –ara començarà una gira de clínics, que el dia 29 de maig passarà pel Teatre de Roses–, i algunes classes particulars que ofereix puntualment a alumnes de tot Europa que busquen en ell la formació en bateria extrema que difícilment trobaran en les escoles de música convencionals.

Paral·lelament, Berengena toca, ni més ni menys, amb cinc grups: Profundis Tenebrarum, de València, per als quals ha mesclat i masteritzat el seu segon disc, que està a punt de sortir, primer en vinil; Nebulah, de Lleida; Olvido, de Roses; Numen, una banda de Guipúscoa que barreja death metal i sonoritats folklòriques, i Malleficarum, de Madrid, amb els quals també ha enregistrat recentment a Itàlia un disc que aviat també veurà la llum. Com pot treballar amb cincs grups alhora? “Amb un portàtil i amb pistes. Jo gravo la meva part i els hi envio per internet perquè ells puguin treballar al local. Hi ha pocs bateries extrems bons a l'Estat espanyol”, diu Berengena per explicar la seva ubiqüitat musical. I li queda la petita frustració que no hagi tingut continuïtat el seu projecte més personal, Baalphegor, un grup que ha deixat un llegat de dos discos. Patrocinat per les principals marques de components de bateria, com ara DW Drums, Zildjian, Evans, Cympad, Axis Percussion, 3 Drumsticks, etcètera, a Berengena li agrada assajar amb el seu kit de pràctica de bateria, pels voltants del volcà de la Crosa de Sant Dalmai, sense trencar el silenci de l'espai natural, mentre en els seus auriculars ressona l'apocalipsi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA