Cultura

Esperant els experts

Des de Cultura diuen que els preocupa el Tapís de la Creació i que el voldrien restaurar, i el capítol espera un informe d'una comissió per autoritzar-ho

La comissió de Patrimoni va donar el vistiplau a la reforma del castell de Santa Pau

El director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, va expressar ahir la preocupació del departament respecte del Tapís de la Creació i la necessitat que existeix, segons un informe dels especialistes del Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat, amb seu a Valldoreix, de restaurar aquest brodat gegant, únic en el seu gènere i que és la peça estel·lar del Museu Capitular de la Catedral de Girona. Baulida assenyala que el desig dels especialistes seria traslladar la peça a Valldoreix i tractar-la allà, però assenyala que el capítol de la catedral ho impedeix: “El capítol seria partidari que la restauració es fes in situ, però els especialistes ens diuen que això no és possible, que cal traslladar-lo. La nostra intenció és mantenir un llaç de comunicació amb el capítol per poder dur a terme aquesta operació, però a aquest li reca que ens enduguem la peça, i també hi ha la qüestió de les assegurances necessàries”. Baulida, que diu que la decisió “s'ha de prendre immediatament”, va assenyalar que les negociacions amb el capítol es porten directament des de la direcció general de Patrimoni, el titular de la qual és Joan Pluma. Per la seva banda, la versió del president del capítol, Jaume Julià, difereix de l'expressada pel director dels serveis territorials. Julià assegura que estan esperant un informe que ha d'elaborar una comissió d'experts que, segons ell, inclou tècnics de la Generalitat i del Ministeri de Cultura i representants del mateix capítol, i que en funció dels resultats d'aquest informe decidiran quins són els passos que s'han de fer. Tot aquest afer sobta després que tot just a principi de mes s'anunciés que tècnics de l'Institut del Patrimoni Cultural d'Espanya determinessin, després de fer un estudi microbiològic d'unes mostres, que la peça no pateix cap patologia que obligui a fer-ne una restauració urgent.

Comissió de Patrimoni

Antoni Baulida va informar ahir del transcurs de la darrera reunió de la comissió de Patrimoni de Girona. Baulida va explicar que havia entrat d'urgència un projecte de rehabilitació del castell de Santa Pau, que ja havien vist el mes anterior, i que va quedat en suspens perquè l'Ajuntament garrotxí vol presentar el projecte al Ministeri de Foment per tal que l'inclogui en la designació del pròxim paquet de l'1% cultural. La comissió va informar positivament del projecte, que inclou la primera fase de les obres i que fa referència als forjats de l'interior del castell i la nova coberta. Tot i haver-hi donat el vistiplau, la comissió va sol·licitar al promotor de l'obra, l'Ajuntament, que en el futur adjuntés als projectes executius de les següents fases, que també haurà de presentar, un estudi històric sobre el monument fortificat.

La comissió també va informar positivament del projecte de consolidació del castell de Llívia; sobre les obres d'adequació del cambril de la verge al santuari de la Mare de Déu del Mont, a Albanyà, després que aquesta figura ha estat restaurada, i sobre el projecte d'adequació i rehabilitació del castell de Palol de Revardit, que es convertirà en un centre cultural i albergarà una biblioteca. En aquest cas, Baulida va anunciar que han obert un expedient informatiu perquè abans de presentar el projecte el promotor (l'Ajuntament) ja havia actuat sobre aquest monument, per engrandir-ne el fossat i variar-ne el pendent, una actuació que no estava autoritzat a fer. La comissió també va ordenar el canvi de dues lloses de pedra del paviment de la plaça dels Apòstols que el capítol ja havia reparat amb un material que no s'adeia amb l'original i la resta del conjunt. En aquest cas no s'ha obert cap expedient, malgrat que el promotor també va actuar per compte propi i sense presentar a la comissió el projecte prescriptiu, pel fet que la plaça forma part del conjunt protegit.

La comissió va suspendre diversos projectes, com ara el de la instal·lació d'antenes per a la interconnexió del castell de la Trinitat i la Ciutadella de Roses a la xarxa municipal sense fils. A la Trinitat, perquè al lloc triat hi té accés el públic, i a la Ciutadella, perquè l'impacte visual és ostensible. També va suspendre el projecte per a la instal·lació, reversible, d'un element de cobriment del pati d'armes del castell del Remei de la Bisbal, que s'havia d'habilitar per fer-hi celebracions i actes per a grups nombrosos. Baulida va dir que havien aconsellat al promotor, Albert Holding Uden SL, que l'estructura fos “més reduïda” i que el projecte s'alleugerís i “fos més senzill”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda