cultura

cornudella de montsant

Comencen les obres al celler cooperatiu

És una de les “catedrals del vi” i la rehabilitació costarà 300.000 euros

Les obres de remodelació del celler cooperatiu de Cornudella de Montsant, obra de l'arquitecte Cèsar Martinell, ja han començat i suposaran la millora més important que haurà experimentat al llarg dels seus 89 anys d'història, segons han informat des del mateix celler. S'hi destinaran 300.000 euros, que procedeixen d'una partida de l'Obra Social La Caixa destinada a la restauració de les anomenades “catedrals del vi” i que disposa del vistiplau del Departament de Cultura de la Generalitat. L'anterior conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras, va signar l'acord amb l'entitat cooperativa i amb La Caixa el gener del 2009, un conveni que també beneficia vuit cooperatives modernistes més, amb una inversió global de 3,6 milions d'euros.

El celler cooperatiu de Cornudella, una obra mestra de l'arquitectura industrial modernista, és un edifici catalogat i protegit, que ocupa tres nivells. El celler conserva nombrosos estris i aparells que ja no s'empren, des de mesuradors de graduació fins a un petit despatx on hi ha la bàscula que pesava el raïm dut pels rucs. Actualment tracta entre 300.000 i 400.000 quilos de raïm.

El president i el vicepresident del celler cooperatiu, Joan Dolcet i Francesc Adzerias, respectivament, han informat que les actuacions que s'hi faran seran la substitució del sòl; millores a la teulada, en portes i finestres, i també en paviments; el canvi del sistema d'il·luminació –que en diferents llocs és encara de cordill–, i la creació de pendents sota les tines per evacuar líquids. Així mateix s'instal·larà un sistema de drenatge per evitar les humitats a la planta subterrània, es canviaran algunes bigues i es repintarà l'estructura de bigues de fusta (encavallada) que sosté tota la teulada. Algunes parets de pedra i totxana que tenen humitats i brutícia seran repassades a fons. Els mesos que durin les obres, el celler cooperatiu continuarà obrint les portes per a la tradicional venda de vi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona
cultura

Reivindica el llegat del poeta Gerard Vergés

Tortosa
LLIBRES

Neus Penalba desvela les fonts culturals europees de Rodoreda

Barcelona
SANT JORDI 2024

Biblioteques vives i imprescindibles

Barcelona

Byron: boig, dolent i perillós

Barcelona
Barcelona

David Walliams, supervendes de literatura juvenil i pregoner

Barcelona