Cultura

editorial

Tornem al setembre

Com cada temporada el suplement deixa de publicar-se fins a mitjan mes de setembre. Hem aprofitat aquesta última cita de la temporada per obrir amb una curiosa exposició, 20 vestits, diàlegs entre moda i literatura, que barreja dissenyadors de moda de primer nivell amb clàssics de la literatura contemporània. Precisament la portada és obra del mestre Custo Dalmau, que aprofita la seva sensibilitat i les tisores per fer una aproximació a La plaça del diamant, de la mai prou reivindicada Mercè Rodoreda.

La mostra arriba a Barcelona després d'haver passat per un bon grapat de països, amb èxit notable a la ciutat de Moscou. Val la pena acostar-se a l'espai Roca per recordar i intentar fer les acotacions per esbrinar quina ha estat la interpretació dels dissenyadors. Ens obre la porta la nostra companya Maria Josep Jordan, que en fa una selecció i les contextualitza. No està mal pensat que disciplines aparentment allunyades es tornin a donar la mà. Crec que és una manera d'entendre que la cultura no viu en un territori tancat i que difícilment hem pogut visualitzar Tolstoi, per exemple, sense les descripcions que fa dels models i dels balls a les seves novel·les de referència.

Esmentant Tolstoi, volem recollir, així mateix, la connexió viva de les traduccions de la literatura russa al nostre país. Precisament Jordi Llavina parla avui del gran clàssic de la literatura russa Aleksandr Puixkin, de qui Adesiara presenta Relats del difunt Ivan Petróvitx Belkin. La dama
de piques
. També en aquest suplement ens trobarem els més joves representants d'una de les literatures nacionals més importants. Judit Díaz Barneda ens parla d'una antologia que recull textos d'alguns dels integrants de la nova fornada de narradors russos, tres dels quals van visitar Barcelona per presentar el llibre i per fer una sessió a la UB.

No volem tancar la temporada sense recomanar l'entrevista que Ada Castells fa al poeta mexicà Orlando Guillén, un dels grans escriptors actuals i que va realitzar la traducció castellana i una completa antologia de la nostra poesia, que espera veure la llum aviat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
llibres

Immigració obligada narrada pels protagonistes

Barcelona
opinió

Independent i acollidora

LaBGC
Artista

“Coneixes gaires escoles amb bons edificis i prou personal?”

girona
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda