cultura

Tan lluny, tan a prop

El gironí Jose Domingo publica el seu segon disc en solitari, gravat a Mallorca, masteritzat per Jaume Pla i editat en CD i en un elapé més curt i concret

Són temps d'autogestió i Jose Domingo aplica la consigna amb entusiasme: ha compost i escrit totes les cançons del seu segon disc en solitari, l'autoeditat En la distancia (Tree House Records); ha compartit la producció artística del disc amb Puter i Jordi Herrera, del grup mallorquí Satellites; també és seu el disseny gràfic del disc, que s'ha publicat en CD i en un elapé de vinil. I finalment Domingo ha completat el procés com a director, càmera i editor d'En la distancia, un curtmetratge d'onze minuts, protagonitzat per Anita Diamond, i estructurat en tres parts: “Lejos en mí”, que és també el videoclip de la cançó homònima de Domingo; “Intranquila”, amb el tema “Quatre (3a i 4a part)” de l'àlbum Poma #1, de Paco Jordi; i “El sueño”, tercera i última part en què sona la cançó “Lunar”, que obre el disc. En aquesta última part, a més de Diamond i dels músics, també hi apareix l'actriu Belén Fabra. El curtmetratge es pot veure a Vimeo i a Youtube.

Jose Domingo, compositor, intèrpret, dissenyador, realitzador i el que calgui, se sent per tot això encara més orgullós del seu nou treball. “D'aquesta manera, l'artista té més control sobre la seva pròpia obra. I a més, fent tantes coses aprens a ser realment un creador polièdric”, afirma el músic. Sense pressions de ningú, Domingo ha plantejat la gravació del disc sense presses, al seu ritme, en una sèrie de visites a Mallorca, on tenen el seu estudi els membres de Satellites, La Puerta Cósmica de Palam. “El procés de gravació ha durat gairebé un any i ha estat una experiència molt més feliç que altres vegades a l'estudi. Penso que tant per gravar un disc com per fer un concert, la situació ha de ser màgica i en l'enregistrament d'aquestes cançons ho ha estat”, afirma el cantant de Psychoine. “A l'estudi hi havia un ambient molt íntim i personal i això ha afavorit que hàgim pogut crear més lliurament, sense prejudicis. L'experimentació ha estat força més profunda que altres vegades”, afegeix. I aquesta experimentació desacomplexada es nota en un disc ple de petits detalls i d'arranjaments subtils que acompanyen bé les veus, la seva i les dels tres convidats vocals del disc: Maria Rodés, a “Hablo poco”, un simpàtic homenatge a Gainsbourg; Xisco Albéniz, cantant de La Búsqueda, a “Rojo el desengaño”, i Jordi Herrera, a “Página en blanco”.

El resultat són les 14 cançons del CD, reduïdes a 12 en l'elapé –per a l'autor, en canvi, el disc de vinil és l'obra de referència, “el que jo volia fer”, mentre que el CD és “més assequible”–, que Domino defineix així: “És psicodèlia mediterrània, més que res per l'entorn en què es va crear el disc; però sí que és més psicodèlic que pop, i també hi ha aires del sud, però més que flamencs, podríem dir que són arabescos o, simplement, mediterranis. Jo hi veig molt la llum i el mar i crec que m'han influït més que no pas els aspectes musicals”.

La cura pels detalls arriba al punt que la masterització del CD s'ha encarregat a Jaume Pla (Mazoni) i la de l'elapé, a Jordi Herrera, tenint en compte en cada cas les peculiaritats del so digital i de l'analògic.

Després del seu debut en solitari i en anglès amb Suddenly (2008), Jose Domingo canta ara en castellà sense que hagi canviat substancialment el seu mètode d'escriptura. “Aquest és un disc més profund i de contrastos”.

Al setembre vol presentar el disc en directe a Girona, amb Txutxi Izquierdo (bateria), Jordi Herrera (guitarra), Puter (baix) i Jordi Fornells (cajón i veu). El disc ja es pot comprar –12 euros l'elapé i 6 euros el CD– a Moby Disk i el bar Babel de Girona, i per internet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

De l’abús a celebrar la sexualitat, dalt de l’escenari

BARCELONA/IGUALADA
ART

Un incendi malmet part d’una exposició d'Edgar Massegú al Tinglado 2 de Tarragona

TARRAGONA
música

Sidecars: “En dos minuts no podem dir tot el que hem d’explicar en una cançó”

GIRONA
EQUIPAMENTS

El govern aprova una partida de 5,9 milions per al ‘hub’ audiovisual de les Tres Xemeneies

BARCELONA
DANSA

El coreògraf Alexander Ekman porta al Liceu un ‘Midsummer Night’s Dream’ poc shakesperià

BARCELONA
MÚSICA

Joan Manuel Serrat, premi Princesa d’Astúries de les Arts 2024

BARCELONA
RIPOLL

Ramon González i Montse Bastons guanyen els Jocs Florals Comte Guifré

RIPOLL
MÚSICA

El festival de Dixieland torna al carrer

TARRAGONA
GIRONA

Vuit actuacions musicals i teatrals en el Pati Cultural 2024

GIRONA