cultura

L'Ajuntament denuncia que s'han fet obres al castell sense llicència

La comissió de Patrimoni ho deixa a les mans del consistori perquè elabori un informe i, si hi ha hagut una infracció, procedeixi a sancionar

L'Ajuntament de Sant Mori va denunciar a la comissió de Patrimoni Cultural de Girona que Mariano Sanz, el propietari del castell de Sant Mori, declarat bé cultural d'interès nacional, hi havia fet obres per a la “instal·lació d'un quadre elèctric nou per poder ampliar la potència elèctrica al castell” sense els permisos preceptius, és a dir, un informe favorable de la mateixa comissió de Patrimoni, a partir del qual, posteriorment, el consistori hauria d'expedir la llicència municipal d'obres. El consistori va denunciar aquesta irregularitat aportant documentació gràfica en què es veia el quadre de llums instal·lat, i la comissió, que va considerar que l'actuació era absolutament il·legalitzable –segons el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida– perquè afecta notablement l'aspecte extern del monument, va acordar comminar l'Ajuntament a obrir un expedient informatiu, que podria acabar amb una sanció. L'alcaldessa de Sant Mori, Modesta Cucurull, va explicar ahir, abans de saber el contingut de la resolució, que el consistori “ha seguit el procediment normal, legal i habitual davant qualsevol obra a l'interior d'un edifici protegit”. “Vam notificar-ho al Departament de Cultura perquè en tinguessin constància, i són ells els que han de determinar si l'actuació s'ajusta o no a la norma”, va dir l'alcaldessa, que va desvincular la denúncia de l'enfrontament que mantenen l'Ajuntament i el propietari del castell a causa de l'afer de les campanes.

Segons la llei de patrimoni cultural català, en el títol quart, depenent de si la infracció és lleu, greu o molt greu, els ajuntaments tenen potestat per sancionar, en funció també del nombre d'habitants –en municipis de menys de 5.000 habitants la potestat correspon al president del Consell Comarcal– i de la quantia econòmica de la sanció. La infracció que denuncia l'Ajuntament estaria descrita en el punt 5, apartats b) i c), on es diu que “són infraccions lleus, greus o molt greus, en funció del dany potencial o efectiu al patrimoni cultural” les accions següents: “La realització d'intervencions sobre béns culturals d'interès nacional i sobre espais de protecció arqueològica sense llicència urbanística o incomplint-ne els termes” [b)] i “les actuacions o intervencions sobre béns culturals d'interès nacional i sobre béns catalogats no aprovades pel Departament de Cultura” [c)]. El fet constatable és que el propietari ha fet les obres sense presentar el projecte a la comissió de Patrimoni, que assegura que no l'ha rebut mai, i, per tant, l'Ajuntament no pot expedir una llicència d'obres, ja que fer-ho sense aquest informe representaria cometre una irregularitat.

Sant Domènec, Sant Daniel i Peratallada

La comissió de Patrimoni, en la seva darrera reunió, va informar positivament sobre algunes variacions en el projecte de rehabilitació i condicionament de la capella de la Mare de Déu del Roser, del convent de Sant Domènec, que la Universitat de Girona vol convertir en sala de reunions de la junta de govern i sala polivalent. També va donar llum verd a la sisena fase de la restauració del monestir de Sant Daniel, que afecta la façana i el cimbori, tot i que va demanar un estudi arqueològic per autoritzar l'enderrocament de dos volums afegits a l'edifici. La comissió va aprovar el projecte d'ordenació de l'accés a Peratallada, amb la construcció d'una passera, després d'haver-lo refusat en dues ocasions anteriors. També van rebre un informe positiu un projecte de millora a la carretera GIP-623 a Sant Martí d'Empúries i un altre per a la rehabilitació del castell de la Trinitat de Roses, per al qual s'aspira a obtenir fons de l'1% cultural.Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
art

L’equip de comissàries de ‘Miró-Picasso’ i el crític d’art Eudald Camps, Premis GAC

barcelona
música

El Festivalot torna a la Devesa, després de passar pels barris

girona
art

Un Degas a Todocolección per 926 euros

barcelona
TEATRE

El Lliure de Gràcia debat íntimament sobre el feixisme a ‘Retrat de l’artista mort’

BARCELONA
LLETRES

Rosa Regàs desgrana sense tabús la seva vida en el llibre ‘Un llegat’

LLOFRIU
música

Buhos, Els Amics de les Arts, Mishima i Ambauka, al Festival Inspira

ripoll

El fiTM presenta un cartell amb un ampli ventall estilístic

LA BISBAL D’EMPORDÀ
ART

Una exposició de Gabriel Casas, entre la programació del festival Lumínic

SANT CUGAT DEL VALLÈS
EQUIPAMENTS

La façana de l’ajuntament de Tarragona recuperarà el color original

TARRAGONA