cultura

Els fets consumats

Patrimoni ordena a Vilamacolum que tregui la il·luminació de Santa Maria

La llei de patrimoni és clara, assenyala que abans d'intervenir sobre un monument declarat o el seu entorn protegit cal enviar el projecte a la comissió de Patrimoni i, una vegada aquesta ha emès un informe positiu, fer l'obra. En la darrera reunió de la comissió, es va debatre el cas de Vilamacolum. Aquest Ajuntament volia adequar el camí de l'església de Santa Maria, romànica, documentada des del 1094, i un pont de pedra com a “itinerari d'interès”. Van presentar un projecte, que va ser refusat, i posteriorment van presentar un altre projecte. El problema és que abans de presentar el segon i obtenir el permís per fer les obres el consistori, seguint una política de fets consumats, ja les havia fet, havia construït un camí amb rajoles de ceràmica que fa una entrega “inadequada” segons la comissió, ja que el camí és igual d'ample que la porta a la qual arriba. L'obra també va consistir a envoltar el monument de punts de llum indirecta que la comissió també considera inadequats. Segons el director dels serveis territorials de Cultura a Girona, Antoni Baulida, tot i haver obviat de manera flagrant la llei de patrimoni, la comissió, com ha passat moltes altres vegades, s'ha limitat a ordenar al consistori que retirés els punts de llum i presentés un projecte per a l'entrega del camí, si és que vol legalitzar la situació. El cost de tot això l'haurà d'assumir el mateix consistori, que ja havia pagat la primera actuació. Jaume Dalmau, l'actual alcalde del PSC, va al·legar ahir que desconeixia el cas, mentre que el seu predecessor, Jordi Arnall, també del PSC, va admetre que l'actuació s'havia fet sota el seu mandat “perquè el capellà ens ho va manar perquè les dones grans s'entrebancaven al camí”. Respecte a la il·luminació, Arnall va al·legar que “totes les esglésies estan il·luminades” i que no hi veia l'inconvenient en la que havien instal·lat a Santa Maria. Arnall també va dir ahir que desconeixia els passos que s'havien de dur a terme per a una actuació així. “Era alcalde d'un poble de només 300 habitants, no ho haig de saber això. Qui té més autoritat en un poble, l'alcalde o la comissió? No ha pas de venir ningú de fora per dir-me què haig de fer, no m'haig pas de disculpar de res”, va dir Arnall. Malgrat tot, va ser el seu govern el qui va presentar el projecte a la comissió perquè l'avalués. “Això de la comissió és un teatre”, va reblar Arnall.

D'altra banda, la comissió, en la darrera reunió, va deixar en suspens el projecte de millora i condicionament de l'entorn del castell del Palau de l'Abat de Vila-sacra i va aprovar el projecte de restauració del claustre del monestir de Sant Daniel de Girona, amb un pressupost de 250.000 euros, entre altres projectes tractats.La comissió va aprovar la rehabilitació dels paraments del claustre de Santa Maria de Ripoll; va suspendre el projecte de rehabilitació del castell de Palol de Revardit perquè el paviment i la il·luminació previstos no eren adequats, i va mantenir un intens debat a propòsit del projecte executiu per a la rehabilitació de la fàbrica modernista de Can Mario, a Palafrugell, declarada bé cultural d'interès local, com a nova seu del Museu del Suro. Segons Baulida, el projecte preveu un gran nombre d'obertures en què se situarien imatges del procés de fabricació de taps de suro. Això, juntament amb el tint vermellós de les parets exteriors, causaria un “fort impacte visual”, excessiu, segons la comissió, i hi hauria el perill de “menjar-se”, segons Baulida, el que està declarat bé cultural d'interès nacional, que és la torre annexa de l'antiga fàbrica Armstrong, coneguda com a Can Mario.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
pensament

Mor el filòsof i polític Josep Maria Terricabras

Girona
Música

Joan Enric Barceló presenta a casa el seu debut literari

Vidreres
Cinema

El Truffaut convida a sushi per celebrar els 3 mesos de ‘Perfect days’

Girona
cultura

El Museu d’Història de Barcelona busca director amb un procés de selecció que aixeca recels

barcelona
guardó

Antonina Canyelles, premi Jaume Fuster

Barcelona
Cinema

Blanes estrena un festival de cine que reconeix la trajectòria de Mònica Randall

Blanes
Llibres

Òmnium impulsa una recollida de llibres per renovar el fons de les biblioteques

Barcelona
NOVETAT EDITORIAL

Faulkner, l’autor de les mil veus

Barcelona
MÚSICA

Guillamino: “A la música del país, li falta un sentiment una mica més de tribu”

BARCELONA