cultura

Olot a la Xarxar

L'Ajuntament s'adhereix a la xarxa de viles amb obra d'Emília Xargay i rehabilitarà la font del Mil·lenni

La xarxa pretén fomentar la preservació de la memòria d'Emília Xargay i la seva obra

Olot s'ha adherit a la xarxa de poblacions de les comarques gironines que tenen obra de l'escultora Emília Xargay als espais públics, l'anomenada Xarxar. Aquest any es complirà el desè aniversari de la mort d'aquesta pintora, ceramista i escultora, nascuda el 1927 a Sarrià de Ter.

A Olot hi ha la font L'origen, de Xargay. Va ser cedida per l'empresa d'aigües SAUR per commemorar l'últim decenni del mil·lenni –per això també se li diu la font del Mil·lenni–. L'escultura té una part central amb un home i una dona de formes molt simplificades, quasi geomètriques i treballades a gran volum. Representa el naixement de l'esperit de la Catalunya mil·lenària des del fons del cor dels dos personatges. Amb aquesta font escultura, el govern local va voler donar un nou aspecte urbanístic al sector nord del passeig dedicat a l'escultor Miquel Blay, el Firal, on fins aleshores hi havia hagut un sortidor, una mena de piscina rodona molt poc estètica, segons havien denunciat diverses vegades els ciutadans. Encara abans, hi havia hagut el punt d'abastament d'aigua dels veïns de la zona. A part del seu mal estat de conservació, sempre hi havia aigua al terra, cosa que hi feia perillosa la circulació de vianants.

La proposta d'adhesió prové de la xarxa Xarxar i s'ha fet arribar, a part d'Olot, a Cadaqués, Girona, Llanars, Salt, Sarrià de Ter, Sant Julià de Ramis, Santa Coloma de Farners, Torroella de Montgrí i Tossa de Mar. L'Ajuntament de Sarrià de Ter i l'Associació Amics de la Unesco han convidat tots els ajuntaments d'aquests municipis a difondre l'obra d'Emília Xargay.

Aquesta xarxa pretén fomentar la preservació de la memòria d'Emília Xargay, el coneixement de la seva obra i sobretot l'escultòrica. Tots aquests municipis de les comarques gironines als quals s'ha adreçat Xarxar tenen obres de Xargay sobretot als carrers, però també en llocs públics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.