cultura

Marxa enrere de Patrimoni

Aprova la descatalogació de l'estació del carrilet a Bescanó i el consistori l'enderrocarà com pretenia

La història que acabarà amb el més que possible enderrocament de l'estació del carrilet Girona-Olot, a Bescanó, és llarga i amb un final poc edificant. En la dècada dels vuitanta, l'edifici, d'estil modernista, va ser declarat bé cultural d'interès local (BCIL), catalogació que un planejament urbanístic posterior, que preveia urbanitzar la zona, va revertir. Segons el director dels serveis territorials de Cultura, Antoni Baulida, aquell planejament, però, va ser objecte de recurs i anul·lat, de manera que tornava a tenir vigència el planejament anterior, i l'estació va tornar a tenir protecció. El consistori, però, presidit per Xavier Soy, té previst urbanitzar la zona i enderrocar l'edifici i, per poder-ho fer, s'ha de sol·licitar la descatalogació de l'estació a la conselleria de Cultura, a través del Consell Comarcal del Gironès –les poblacions de menys de dos mil habitants han de seguir aquesta via–. El novembre del 2007 l'Ajuntament va fer la petició de descatalogació de l'estació, adjuntant-hi un projecte per desconstruir-la i refer-la a l'altra banda del carril bici que segueix el traçat del carrilet. Aleshores, la comissió de Patrimoni, presidida per Miquel Sitjar, no només no va aprovar la descatalogació, sinó que va desacreditar el trasllat de l'edifici, assegurant que anava en contra de l'esperit de la llei, i comminava el consistori a rehabilitar l'edifici, que ja llavors mostrava un estat ruïnós i lamentable. Des de llavors fins ara, només han canviat dues coses: el color polític del govern i, per tant, de la conselleria, i que l'estació encara està més malmesa que abans perquè no es va seguir la recomanació de la comissió i no s'hi ha fet absolutament res –ahir Baulida va dir que això era imputable “a la desídia de qui pertocava tenir-ne cura”. L'estat ruïnós és un dels motius pels quals la comissió justifica el canvi de parer, en la seva darrera reunió. L'esperit de la llei, que aleshores vetllava “per la integritat del monument i del paisatge”, sembla que ha estat exorcitzat. L'estació, per tant, queda descatalogada i s'enderrocarà per urbanitzar la zona, malgrat la resistència de part de la ciutadania. De fet, Entesa per Bescanó va aplegar, el 2007, fins a 1.700 signatures a favor de la preservació de l'edifici i es van organitzar diversos actes reivindicatius. Baulida va anunciar ahir que l'Ajuntament de Bescanó tenia previst reconstruir l'estació a l'altra banda del carril bici que du fins a Olot.

D'altra banda, la comissió, en la darrera reunió, també va aprovar el trasllat d'un quadre de llums al castell de Sant Mori i va legalitzar algunes actuacions a plantes d'aquest castell, fetes sense permís, i va informar negativament d'altres fetes al mateix edifici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
novetat editorial

Nova antologia de la poesia de Vicent Andrés Estellés

Barcelona
cultura

Mor la periodista Cultural Anna Pérez Pagès

televisió

‘Sense ficció’ estrena dimarts a TV3 ‘Qui va matar Cachou?’

Barcelona

Clara Gispert, canvi i plenitud

girona
festival

Convivència i músiques del món en el quart Festival Jordi Savall

Barcelona
Crítica

A la recerca de la tradició perduda

Música

Classe B, Fortuu, Jost Jou i Juls, candidats del Talent Gironí més ‘urbà’ de Strenes

girona
Éric Besnard
Director de cinema

“Hem caigut en l’histerisme col·lectiu i no parem a pensar”

Barcelona
MÚSICA

Joan Magrané estrena a Peralada un responsori per a la Setmana Santa del segle XXI

girona