cultura

tradicions

Voramar, Bisbal Jove i els gegants de Ribes, a Hongria

Aquesta serà la representació gironina en el 25è Aplec Internacional de la Cultura Popular Catalana, que tindrà lloc a Budapest del 3 al 5 d'agost i en què participaran disset formacions de tot el país

El grup d'havaneres Voramar i la cobla Bisbal Jove, tots dos de la Bisbal d'Empordà, i els gegants de Ribes de Freser completen la representació de les comarques gironines en el 25è Aplec Internacional de la Cultura Popular Catalana, que tindrà lloc el cap de setmana del 3 al 5 d'agost a Budapest (Hongria). En aquest “tast de la nostra cultura popular i tradicional”, organitzat per l'Associació per a la Difusió del Folklore (Adifolk), hi haurà també castells, amb els Minyons de Terrassa; les colles sardanistes Xàldiga de Barcelona i Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig (Pla d'Urgell); l'esbart Sant Martí de l'Ateneu de Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat), i altres formacions de ball de bastons, capgrossos, diables, teatre de carrer, etcètera, procedents de tot el país. També hi actuaran algunes formacions hongareses.

El grup d'havaneres Voramar, fundat el 1990 a la Bisbal d'Empordà, està format per Adam Torres (direcció musical i acordió), Lluís Mies (veu i guitarra), Albert Pintu (veu de baix) i Ramon Cullell (veu i guitarra). En els seus 22 anys de trajectòria musical, Voramar ha publicat cinc discos i ha portat a terme gairebé 1.800 actuacions arreu de Catalunya. Per a les actuacions a Budapest, el quartet ha preparat una selecció d'havaneres, valsets mariners i cançons tradicionals catalanes, que culminaran amb la sardana Girona m'enamora, de Ricard Viladesau. Abans de marxar cap a Hongria, Voramar té previst actuar diumenge en la festa major de Salt i l'endemà en la de Vilajuïga.

Cobla innovadora

La cobla Bisbal Jove va debutar el 1990 i ja va participar en els Aplecs Internacionals de Manchester (2003) i la ciutat holandesa de Haarlem (2005). Dirigida pel saxofonista Xavi Molina, la Bisbal Jove és una cobla amb vocació innovadora, que ha treballat també amb altres músiques com ara el jazz, en projectes tan ambiciosos com ara el seu cinquè disc, titulat XX (2011).

Els gegants de la localitat ripollesa de Ribes de Freser representen en Manelic i la Núria, personatges del clàssic teatral d'Àngel Guimerà Terra baixa, ambientat en indrets de la vall de Ribes. Els gegants de Ribes de Freser han celebrat recentment el 28è aniversari, amb una trobada en què van participar 28 colles geganteres de tot el territori català.

LA XIFRA

25
edicions són les que es commemoren aquest any de l'Aplec Internacional organitzat per Adifolk.

LES DATES

1988
L'any del primer Aplec Internacional, celebrat a Amsterdam. Des de llavors ha viatjar per tot Europa.
03.08.12
El dia que començarà a Budapest el 25è Aplec Internacional de la Cultura Catalana, que durarà tres dies.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen