cultura

publicacions

Un diccionari reivindica més de 800 selvatans il·lustres

‘Homes i dones de la Selva', coordinat per Narcís Figueras i Joan Llinàs, és fruit d'un treball de documentació biogràfica realitzat entre el 2008 i el 2011, i impulsat pel Consell Comarcal

Perquè no se'n perdi la memòria, per subratllar el seu vincle a vegades poc conegut o ocult amb la comarca, però també per oferir-los un reconeixement que en altres obres d'àmbit general sovint se'ls nega: aquestes són tres de les principals premisses amb què es va concebre, ja fa quatre anys, el diccionari biogràfic de personatges selvatans que finalment es presenta demà, dilluns, a la sala noble de la Cooperativa de Sant Hilari Sacalm (19 h).

Homes i dones de la Selva. Diccionari biogràfic, editat pel Consell Comarcal i coordinat per Narcís Figueras i Joan Llinàs, del Centre d'Estudis Selvatans, conté un total de 829 entrades que documenten artistes, nobles, escriptors, industrials o erudits que han estat rellevants per a la comarca, sigui per naixement o per haver-hi estat vinculats. El treball el va impulsar el Consell Comarcal el 2008 quan va encarregar al Centre d'Estudis Selvatans, mitjançant un conveni, la recopilació de dades referides a personatges rellevants que ja fossin traspassats. En una primera prospecció iniciada aquell mateix any, es van obtenir referències d'unes 230 persones, un nombre que es va ampliar fins a gairebé el miler quan, entre el 2009 i el 2010, es va incorporar al projecte la documentalista Emma Llach, sota la direcció tècnica de l'empresa de gestió en patrimoni Janus SL i el suport científic del mateix Centre d'Estudis Selvatans. Llach va entrevistar diversos estudiosos locals i va aprofundir en el treball de recerca bibliogràfica i de recollida d'informació fins a completar les 829 entrades que conté finalment l'obra.

Actualització de dades

De la selecció de noms i la redacció de les biografies n'han tingut cura els mateixos coordinadors del treball, Narcís Figueras i Joan Llinàs, amb la col·laboració també d'Emma Llach, a més de Miquel Borrell, Aitor Roger i Montse Xirgu. Donat que la recepció de dades es va donar per tancada el 30 de juny del 2011, els responsables del volum adverteixen que alguns personatges destacats dignes de figurar-hi però morts en el decurs de l'últim any no hi han pogut ser inclosos. Per aquest motiu, el Consell Comarcal estudia fórmules d'actualització periòdica del diccionari, sigui a través de recursos digitals o de noves edicions.

De Ruyra als Burés

Homes i dones de la Selva, que documenta personalitats com ara l'hebraista de Santa Coloma de Farners Josep M. Millàs i Vallicrosa, l'escriptor blanenc Joaquim Ruyra, la pintora Remedios Varo, nascuda a Anglès, el pintor i ceramista noucentista de Breda Josep Aragay, o la pintora estretament vinculada a Tossa Lola Bech, té un caràcter eminentment divulgatiu, amb l'objectiu de facilitar al públic una obra de referència bàsica. Per aquest motiu, al costat de cada biografia, d'extensió breu, el lector pot consultar-hi una bibliografia complementària que li permeti ampliar la informació, a més d'un apunt sobre els llocs de la comarca relacionats amb cada biografiat. Quan se'n disposa, la referència s'acompanya també de fotografies.

A més de les entrades dedicades a persones, el llibre n'incorpora unes altres de generals que permeten tractar de manera conjunta diversos personatges relacionats per una determinada circumstància, com ara els Burés i la seva implicació en el procés d'industrialització d'Anglès, o els vescomtes de Cabrera.

L'acte de demà a Sant Hilari es complementarà amb la inauguració d'una exposició basada en els contingut del llibre que serà itinerant pels diversos municipis on també es facin presentacions del diccionari. Les pròximes previstes seran a Sils, el 21 de setembre, i a Brunyola, el 6 d'octubre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen