cultura

«Estem parlant d'un museu dins un monument»

Amb el càrrec acabat d'estrenar, Buxó valora els esforços que s'han fet per fer més entenedor el discurs museístic del MAC-Girona i considera que una agència del patrimoni milloraria la gestió

Al juliol d'aquest any va substituir en la direcció del Museu d'Arqueologia Aurora Martín, una històrica de l'arqueologia gironina que, després de trenta vuit anys al capdavant de la institució, gaudeix del privilegi de la jubilació.

Política continuista?
Pel que fa a la museografia sí, però intentarem donar més relleu al continent, a la importància que el museu estigui a Sant Pere de Galligans.
Què és el MAC-Girona?
Un centre amb voluntat d'explicar l'evolució poblacional de la ciutat de Girona i les comarques gironines, dos discursos que s'emmarquen en un tercer que és el monument que els incorpora. Estem parlant, repeteixo, d'un museu dins un monument, cosa que li reforça el valor. La nau central la tenim buida precisament perquè es vegi, perquè expliqui el monument.
La destinació dels materials de les excavacions encara són criteris territorials?
La normativa detalla que les restes de les intervencions arqueològiques s'han de portar al centre on el Departament de Cultura determina. El lloc de dipòsit ha de ser un museu inscrit en el Registre de Museus que, entre altres característiques, estigui en el municipi on s'hagin trobat les restes. En el cas que el municipi no disposi d'aquest museu amb àmbit temàtic relacionat amb els objectes, es dipositen al museu comarcal, al Servei d'Atenció als Museus o al MAC.
Hi ha gent que té peces de valor a casa. Heu intentat cap amnistia arqueològica?
El patrimoni arqueològic robat o exportat de manera il·legal està protegit per convenis internacional i lleis. Els béns que siguin rellevants pel seu valor han d'estar inscrits en el Catàleg del Patrimoni Cultural Català i els titulars d'aquests béns han de facilitar informació sobre el seu estat i utilització. Els que fan comerç amb els béns patrimonials, l'han de formalitzar en un llibre de registre i l'administració pot exercir els drets de tempteig i retracte sobre qualsevol bé integrant del patrimoni que se subhasti a Catalunya. En el cas dels furtius, que fan intervencions o comercien amb objectes, simplement, és il·legal.
No hi ha poca presència de les noves tecnologies en el museu?
Tenim limitacions pressupostàries. Encara hem d'acabar d'organitzar alguns aspectes del museu que ens permetran, més endavant, incorporar noves tecnologies. En els darrers anys s'ha intentat millorar el discurs de les diverses sales per fer-lo més entenedor i preparar, per quan sigui possible, la integració global de les noves tecnologies.
Projectes de futur?
La creació de l'agència catalana del patrimoni cultural ha de representar una forta reorganització i ordenació dels museus i monuments de Catalunya. Pel MAC Girona, representarà una manera de treballar més eficient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
Margarida Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie

Drama

‘Rosalie’, una dona barbuda contra la societat

animació

‘Hate songs’, ferides que no es curen