Troben a Caldes d'Estrac un forn de calç per fer ceràmica del segle XVII

La troballa arqueològica ha tingut lloc a la zona coneguda com el forn de les Escaletes, entre el carrer Major i la carretera de Sant Vicenç. De fet, el forn es troba en un talús que separa unes escales de la carretera i s'ha descobert quan s'hi feia un mur de contenció que forma part dels projectes finançats amb els fons estatals. Com que les obres podien afectar el forn, s'hi va fer la intervenció arqueològica per determinar-ne l'origen i la funcionalitat i poder-lo preservar si es trobava en bon estat. L'estructura localitzada, que ja era coneguda tot i que es creia que es tractava d'un forn destinat a la producció de vidre, era oculta sota una capa de vegetació i runa.

L'actuació ha permès documentar el forn, amb una planta circular de 3,40 metres de diàmetre interior i 4,50 d'alçària. Les peces de ceràmica que s'han trobat a l'interior són produccions de pisa blava catalana d'influència del Renaixement i hi ha també restes molt fragmentades d'atuells de cuina. També s'ha localitzat al mateix lloc una banqueta de pedres, que formaven la cambra de combustió i la cendrera del forn. L'equip tècnic creu que l'estructura va entrar en desús a mitjan del segle XVII.

L'alcalde de Caldes d'Estrac, Joaquim Arnó, va manifestar que es demanarà a la Generalitat un estudi arqueològic complet per preservar-ne les restes i poder-lo donar a conèixer.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.