Territori

lletres

c.f

Els calçots com a excusa literària

El calçots surten del foc amb sarments i ara són, també, una excusa literària. I si algú havia de traslladar aquest ceba tendra a les planes d'un llibre havia de ser de la comarca de l'Alt Camp, considerada el seu bressol. Josep Santesmasses (Vila-rodona, 1951) acaba de publicar un recull de contes vinculats d'una manera o altra a la calçotada. Ai fill, que no et regalimi la salsa!, publicat per Arola Edicions, inclou cinc contes: “en alguns, la calçotada només hi apareix com a escenari, en d'altres, com un record... els calçots es prenen com un recurs literari més”, diu l'autor. Un malson paint la migdiada; una història familiar situada en l'època de la transició democràtica que s'acaba en drama durant una celebració anual; una festa de la calçotada en què es produeix la mort per fartanera d'un concursant; un astronauta que fa 300 anys que va sortir de la terra i que encara recorda l'última calçotada; i una trobada anual amb els amics de Barcelona, quan la mort s'ha endut el primer de la colla, són les històries que proposa Santesmases. “Hi ha de tot: humor, ciència-ficció, ironia, crítica social...”, diu. El llibre acaba amb una mena de carta, que l'autor escriu a un suposat amic que viu a l'estranger i en què recorda les calçotades i els paisatges i conreus. “Son els paisatges de l'Alt Camp, els meus”, puntualitza Santesmases. El llibre es presentarà aquest dissabte, en un entorn triat especialment per a l'ocasió: un restaurant de Santes Creus (l'Hostal Grau), un dels tantíssims restaurants que ofereixen calçotades entre els mesos de desembre i abril (aproximadament, perquè cada cop la temporada s'allarga més). I, a més, està envoltat d'aquest paisatge tant vinculat al conreu dels calçots: “fer-ho en un restaurant és també una manera de mostrar la consciència que tinc de la calçotada com a font d'indústria i producció agrària, tan important a la comarca”, assenyala.

Josep Santesmases, col·laborador d'El Punt Avui, ha publicat diversos llibres d'història local i una setantena d'articles d'història o assaig. És president de la Coordinadora de Centres d'Estudis de Parla Catalana, vicepresident de l'Institut Ramon Muntaner i codirector de Plecs d'Història Local, entre d'altres.

Mirant el Gaià
Santesmases és fundador del Centre d'Estudis del Gaià i aquestes terres de l'entorn del riu han inspirat algunes de les seves obres, com ara Riu Avall. Recull d'articles (1986-2002); Santes Creus i les terres del Gaià. Proses pintades, amb il·lustracions de Joan Cunillera, i Viatge literari per la vall del Gaià. Les terres altes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA
LLIBRES

“Calonge, poble de llibres” prepara una gran festa per Sant Jordi

CALONGE
bcn film fest

Tirar-se els plats pel cap a la Costa Brava

Barcelona
Cinema

Uns dracs amb ADN xinès, australià i europeu

màlaga

Salvat-Papasseit, sempre jove

Barcelona
M. Aritzeta
Escriptora, autora de ‘Les dones del lli’

“La lluita i el camí fet per les dones no han estat endebades”

Valls
Drama biogràfic

Radiografia d’una relació tòxica amb un home més gran

Crítica

La recerca de tresors enterrats

Guaita què fan ara
Sèries

La llarga ombra del masclisme seguint el rastre d’un assassí en sèrie