Territori

art

mercè miralles

El patrimoni dels museus de Sitges

Les obres dels museus Cau Ferrat i Maricel de Mar segueixen el seu curs. Han d'estar a punt pròximament: aquest any, el Cau Ferrat, i el 2014, el Maricel. Una de les grans tasques que comporta la reforma és la posada al dia dels milers de peces que contenen. Mentre, i com a novetat, el Palau Maricel fa visites guiades cada diumenge

El 22 de gener va fer cent anys que l'Ajuntament de Sitges, presidit per Pere Carbonell, va aprovar la concessió a Santiago Rusiñol del títol de Fill Adoptiu de Sitges. Rusiñol havia arribat a Sitges el 1891, i des del Cau Ferrat havia fet de la vila un centre d'interès modernista de primer ordre. Aquest 2013 serà l'any dels museus de Sitges; a poc a poc es va veient la llum al final de túnel. Es parla de la gran obra, de la reforma, la reestructuració... La reforma dels museus Cau Ferrat i Maricel de Mar –i Can Xicarrons– està en curs, amb l'objectiu de forjar un projecte que compleixi els desitjos de conservació, protecció i difusió del patrimoni. Fa uns mesos, des del Consorci del Patrimoni de Sitges, es va dir que les obres del Cau Ferrat finalitzaran el primer semestre del 2013 i les de Maricel, l'estiu de 2014.

El cas és, però, que al darrere de les grans bastides dels edificis hi ha també una tasca que pot semblar més menuda, i que és ingent, en realitat. Es tracta de la restauració de les peces de les col·leccions. Treure-les del seu context evidencia si cal fer una neteja més a fons, una petita reparació... Posem xifres. El Cau Ferrat és un gran contenidor del col·leccionisme eclèctic de Santiago Rusiñol. Només al Cau Ferrat hi ha 4.452 peces. Fa més de dos anys que es van desmuntar els museus, per tant, de feina no en falta, al taller de restauració del Consorci del Patrimoni de Sitges. Posem un exemple recent, d'ara. Des del passat mes d'octubre, al taller han pogut comptar amb dues col·laboradores: les restauradores Blanca Muñoz i Sílvia de Moreta. En aquests tres mesos, han treballat en la recuperació d'una quinzena de peces dels fons. En l'apartat de papers i documentació antiga s'han restaurat deu peces, de les col·leccions Santiago Rusiñol (Cau Ferrat) i Pérez Rosales (Museu Maricel): plànols d'Ausburg, Aquisgrà i altres ciutats germàniques; un dibuix de Riera Moliné; un gravat de Napoleó... Els documents presentaven diferents patologies, com acidesa del suport, taques diverses, fongs, espores, plecs, arrugues, pèrdues de suport, forats, pèrdues de l'element sustentat, fragilitat i emmarcaments inadequats. Aquestes col·laboradores també han recuperat, fins aquest moment, cinc objectes ceràmics: una escultura de terracota de Gustave Violet, dues escudelles, una fruitera i un plat, totes integrades al fons del Cau Ferrat. Pep Pascual és el responsable del taller: “S'hi treballa sempre, en les peces, però n'hi ha que, en mirar-les de prop, es veu que s'hi ha de fer una posada al dia.” El cas de la pintura, per exemple: netejar, fer una intervenció per raons estètiques, per l'envelliment dels vernissos; revisar el marc, que en la seva major part és de talla... Pintura, paper, dibuix, ceràmica, mobiliari, teixit, ferro, cuir... No queda res sense mirar. I en tota aquesta tasca és molt ben rebuda la col·laboració externa, com és el cas de les dues restauradores. En el seu conjunt, el patrimoni artístic dels museus de Sitges està integrat per 15.000 obres.

Recuperació del Palau Maricel

En el pla museogràfic destaca la recuperació de la unitat de tot Maricel, és a dir, que el Palau Maricel tornaria a tenir identitat museística, tal com es va establir el 1936, sent Joaquim Folch i Torres director dels museus sitgetans i del Museu d'Art de Catalunya. El Palau hauria de ser la seu de les exposicions temporals, entre altres funcions. Tot, compatible amb el fet que el Palau és escenari d'activitats culturals i que permet el lloguer d'espais, per a convencions, actes privats, casaments... El Palau Maricel, una joia del noucentisme català, és notícia aquests dies perquè s'incorpora a l'oferta cultural de Sitges. Diumenge passat va fer-s'hi la primera visita guiada de la campanya organitzada pel Consorci del Patrimoni de Sitges per aquest hivern i la propera primavera. S'hi faran visites fins al 19 de maig, cada diumenge (www.museusdesitges.com). El Palau, fins ara, sempre ha obert en ocasions molt puntuals i s'organitzaven visites per a grups de quinze persones. Ara, el diumenge, a les 12, tothom que vulgui podrà passejar pel Saló d'Or, per les terrasses, i contemplar una petita mostra fotogràfica que s'ha instal·lat al Saló Blau i fa un recorregut històric de l'edifici. L'itinerari també dóna l'oportunitat de veure la col·lecció procedent de l'antic Museu de Reproduccions Artístiques: ceràmica, porcellana, esmalt, mobiliari... I al final, una copa de cava als claustres.

Visites guiades
Palau Maricel Dates: Visites cada diumenge, fins al 19 de maig. Entrada: 6,50 euros (4 euros l'entrada reduïda). Amb la mateixa entrada es pot accedir al Museu Romàntic i a la Fundació Stämpfli–Art Contemporani.
Vitralls reposats
Entre les moltes actuacions que es fan als museus, es pot destacar la restauració dels vitralls del Cau Ferrat i la recuperació dels vitralls originals dels finestrals de la sala del brollador.
El ferro forjat
La peça de la foto és del Cau Ferrat, rematada decorativa d'un llit de ferro forjat d'origen sicilià (s. XVIII). La tasca que tenen ara per fer els restauradors és netejar les peces de ferro forjat i consolidar-les, si cal.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Laia Arañó Vega
Historiadora i autora del llibre “El camp dels catalans”

“El govern a l’exili va voler concentrar els refugiats catalans en un únic camp”

Banyoles
societat

La biblioteca de Cassà de la Selva ja porta el nom de Maria Corominas

cassà de la selva
música

La cantant gironina Jost Jou debuta amb ‘MFQM’: més forta que mai

girona
poesia

Guillem Pérez: “El cor és el vehicle amb què avancen la lectura i la vida”

cadaqués
Cultura

Mor Eduard Lluís Muntada, la veu en català de Vyvyan, el punky d’‘Els joves’

societat

Lectura de poemes i dos concerts per Sant Jordi

santa coloma de farners
SALT

Una marató de contes i música per amenitzar la Diada de Sant Jordi

SALT
Els propers reptes

Els propers reptes

BARCELONA
ÒPERA / DANSA

El Liceu convidarà Bieito, Ollé, Castellucci i McVicar el 24/25

BARCELONA