Un original rellotge de sol marcarà les hores a l'autovia de Bellissens de Reus

L'escultura és obra dels valencians Joan Olivares i Rafael Amorós

Olivares i Amorós van explicar ahir que el rellotge de sol que han creat per a Reus tindrà poc a veure amb els rellotges de sol clàssics, en els quals l'ombra del gnòmon (agulla o busca) es mou sobre l'esfera de les línies i les xifres horàries per indicar l'hora: «Nosaltres proposem que siguin les xifres horàries les que es projectin sobre el gnòmon i hi transitin al llarg del dia. Això s'aconseguirà fent travessar els raigs de sol pels forats de les xifres horàries que practicarem sobre l'esfera horària. Les xifres es projectaran sobre la placa del gnòmon, on hi haurà una línia d'acer inoxidable que farà el paper d'indicador horari. La xifra que se situï sobre la línia ens indicarà l'hora solar en cada moment del dia.» Unes característiques que fan que els autors defineixen l'obra com un rellotge solar «declinant, inclinat i digital», alhora que en destaquen la simplicitat i les línies pures que en definiran l'aspecte. De fet, només dues peces metàl·liques, construïdes amb acer inoxidable (l'esfera horària) i acer Corten (el gnòmon), són les que constituiran el grup escultòric, que tindrà prop de sis metres d'alçada. L'obra, amb un pressupost de 32.016 euros, s'instal·larà a finals d'any a la rotonda que està situada en la confluència entre l'avinguda de Bellissens i els carrers de Carles Riba i del Treball, a prop de la funerària.

Joan Olivares, que és el físic i matemàtic de l'equip, i Rafael Amorós, que és l'artista, són autors d'un bon nombre d'obres similars que estan esteses per la geografia del sud del País Valencià, especialment als pobles de la Vall d'Albaida. A Otos, localitat natal d'Olivares, hi ha una ruta turística que permet conèixer els vuit rellotges de sol, que van coordinar Olivares i Amorós i en què van participar artistes com Andreu Alfaro, Manuel Boix, Rafael Armengol, Artur Heras, Antoni Miró, Elisa Martí i Arcadi Blasco. A Catalunya, només han treballat a la Selva del Camp, on fa dos anys van crear una obra similar a la que ara faran a Reus i en la qual, i com és habitual en les seves propostes, conjuguen l'art i la tècnica. El projecte de Reus és fruit de la col·laboració entre les àrees de Cultura i Via Pública de l'Ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.