cultura

Els últims dies del poeta Antonio Machado

El periodista i escriptor Xavier Febrés publica un llibre sobre l'estada i la mort a Cotlliure del poeta republicà espanyol, enterrat en aquesta població de la Costa Vermella

Al cementiri de Cotlliure la tomba del poeta Antonio Machado és lloc de peregrinatge per a molts espanyols i sud-catalans. S'ha convertit en “un actiu memorial de l'èxode de mig milió de republicans per la frontera pirinenca l'hivern del 1939” com es pot llegir en la contraportada del llibre que el periodista Xavier Febrés acaba de publicar a l'editorial La Mansarda.

En Els últims dies de Machado Febrés relata la vida i el compromís del poeta en els darrers mesos a l'Estat espanyol i el seu pas cap a l'exili a la Catalunya Nord. A través de la figura de Machado el llibre fa un relat detallat i documentat de la Retirada, els camps d'internament on van anar a parar el republicans i de les mesures preses per les autoritats franceses. La documentació citada amb la que s'ha construït el llibre en fan una referència per aquest període de la història recent de Catalunya, nord i sud. Com diu el subtítol de la portada del llibre “el poeta republicà encara viu exiliat a Cotlliure”. En un epíleg en clau personal l'autor explica la seva relació amb les comarques nord-catalanes, sobretot amb Perpinyà i la Costa Vermella.

Xavier Febrés va entrar en relació amb l'actualitat de la Catalunya Nord i de França quan va esdevenir corresponsal del diari perpinyanès L'Indépendant a Barcelona, corresponsalia que va exercir durant força temps. Ha escrit una vintena de llibres, alguns d'ells de temàtica nord-catalana en col·laboració amb autors rossellonesos com Jaume Queralt. Enguany també ha publicat un llibre sobre l'escultor de Banyuls de la Marenda Maillol l'escultor carnal, entre altres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SANT JORDI A GIRONA

Tornar al centre perquè no canviï res

Girona

La festa amb tendència a l’alça

Barcelona
publicacions

Surt el número 12 de ‘Temperatura’, la ‘Revista per anar a cagar’

girona
crítica

Tensar els fils d’estendre

Girona

Es recupera l’essència amb el retorn a la Rambla i la plaça Catalunya

Girona
SANT JORDI

L’esmorzar de la Generalitat a Girona recorda Montserrat Vayreda

girona
sant jordi 2024

“Hi ha moltes ganes de diada”

barcelona
BLANES

La diada de Sant Jordi comença amb l’Esmorzar Literari

BLANES
música

Malson Atmosfèric arriba a un final d’etapa per Sant Jordi amb ‘Si t’enyoro’

girona