Llibres

assaig

ferran aisa

El moviment de la contracultura

El poeta, assagista i articulista Antonio Orihuela (Moguer, 1965), amb una extensa obra literària i intel·lectual de marcat signe llibertari i de crítica social, presenta l'estudi dels moviments contraculturals que van aparèixer a Espanya a partir de mitjan anys seixanta. Una part important del llibre està dedicada al moviment contracultural i underground que es bellugava a Barcelona i en altres ciutats catalanes com ara Granollers i Canet de Mar.

Orihuela, amb una profunda investigació, s'apropa a totes les tendències que van proliferar aquells anys d'ebullició llibertària, tant durant el final del franquisme com durant la Transició. Desenvolupant tota una narració expectativa i crítica d'aquella època que va de l'aparició de l'anomenat rollo fins a la movida, moviments que van néixer amb l'enfrontament directe contra el sistema capitalista i que (en algun cas) van acabar formant part de les lleis del mercat. Segons Orihuela, la indústria cultural i el sistema capitalista van acabar fomentant certs aspectes dels moviments contraculturals per convertir-los en productes de mercat. En canvi, la part més conflictiva d'aquests moviments va ser combatuda pel sistema establert amb totes les seves armes, especialment amb la droga. Els moviments contraculturals no integrats en el mercat seran constantment criminalitzats.

Sens dubte és una obra imprescindible per conèixer una època de la història espanyola poc explicada pel cànon historiogràfic actual, però que fou d'una gran riquesa creativa en tots els sentits: poesia, còmic, música, cinema, literatura, revistes, arts plàstiques...

La coberta del llibre és una esplèndida il·lustració, El rollo, de Miguel Brieva, que reprodueix l'època daurada de la contracultura llibertària a Barcelona.

POESÍA, POP Y CONTRACULTURA EN ESPAÑA
Antonio Orihuela
Editorial: Berenice (Còrdova, 2013) Pàgines: 139 Preu: 12,95 euros


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
EQUIPAMENTS

Més de 110.000 persones participen en la Nit dels Museus

barcelona
Crítica

Manolo García, entre globus i exabruptes

FESTIVAL DE CANES

Paul Schrader i Richard Gere es retroben

CANES
Crítica

Concert kairològic

Festival de cinema

La crueltat de Yorgos Lanthimos torna a Canes

Canes
Quim Gibert
Ensenyant i autor del llibre “Allà d’allà”

“La llengua persistirà si estem disposats a mobilitzar-nos”

Banyoles
cultura

Vilassar de Dalt: aparador de la fotografia analògica fins al 18 de juny

Vilassar de Dalt
Cultura

Mor Gudrun Ure, actriu escocesa protagonista de la sèrie infantil ‘Super Gran’

Cultura

Mor la presentadora i actriu mexicana Verónica Toussaint